Jana Zenáhlíková: S Piaf nás pojí mnoho životních paralel

Tuhle roli jí Městské divadlo Kladno (MDK) „ušilo“ na tělo. Zahrát a zazpívat roli Édith Piaf ve hře Smrt v Růžovém dostala totiž za čest skvělá Jana Zenáhlíková. Premiéra je nachystaná na konec února.

Zaskočilo vás vedení divadla s rolí legendární francouzské šansoniérky?
Je to milý a krásný dárek (usmívá se), s kterým jsem ale vůbec nepočítala. Od té doby co postavu studuji, tak mě čím dál tím víc osobnost Édith Piaf fascinuje. Inspiruje mě a zároveň mám z toho strach. Nerada bych to uchopila za nesprávný konec.

Co máte s paní Piaf společného?
Mezi námi je spousta vzdálených paralel. Určitě temperament. Mnoho lidí si s ní, stejně jako se mnou, nevědělo rady. Jí dcera zemřela, já o svou dceru naštěstí nepřišla, ale nemohu ji vídat každý den. Byla mi vyrvána z náruče. Její dcera se jmenovala Marcela, moje maminka se jmenovala Marcela.

Vím, že když Smrt v růžovém v divadle zkoušíte, je to od rána do večera. Jak to je pro vás náročné?
Neskutečně náročné. Po dvou hodinách mám dost. Jsem přemotivovaná, často prosím o pauzy. Je to těžká, citlivá, ale příjemná práce.

Zpíváte francouzsky?
Nezpívám francouzsky, zpívám nádherné přebásněné české texty! Je v nich přesně zachycený obsah originálních písní tak, jak zachycený být má... Snad mi divák odpustí, že mám téměř dva metry, zatímco Édith byla maličká. Snad mi divák odpustí i to, že nezpívám jako ona (usmívá se). 

Jan Murárik
Foto: MDK

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí