Kladeňák Ondráček najíždí po Hrách na extraligu a tipuje umístění Rytířů

S hokejistou Michaelem Frolíkem byl dalším z kladenských rodáků, kteří se aktivně zúčastnili olympijských her v Pekingu. Hokejový rozhodčí Jiří Ondráček se s pískáním dostal až do semifinále turnaje!

Kdy jste se vrátil?
V pondělí jsem byl ještě v Instanbulu... Byl jsem až do konce Her a pak jsem docela dlouho cestoval domů. Včera jsem šel poprvé do práce.

Pískal jste zápasy ve skupinách a poté play off. Na který zápas nejraději vzpomínáte?
Největší dojem na mě udělalo semifinále mezi Ruskem a Švédskem. V samostatných nájezdech vyhráli Rusové a zvláště třetí třetina se hrála oboustranně v ohromném tempu. První dvě třetiny se nesly spíše v duchu šarvátek. Zaujal mě také zápas Němců s Číňany. Němci zvítězili o gól a měli s domácím týmem, který doplnili naturalizovaní cizinci, docela práci.

Schytal jste při uklidňování šarvátky nějakou ránu?
Naštěstí ne. Vím, že nesmím na hráče v šarvátce najíždět zezadu. Vždycky z boku a tak, aby viděli dres rozhodčího. Pak teprve na ně začnu mluvit.

Užil jste si vaši první olympiádu?
Byl jsem na olympiádě. A to je asi tak všechno, co z ní mám. Byli jsme v uzavřené bublině. Z hotelu nás speciální autobus odvezl na stadion a zpět. Spali jsem v dobrém hotelu, na to se nedá ztěžovat, personál se k nám choval také příjemně, jenom jsem si celých čtrnáct dnů zvykal na výběr ze čtyř stále stejných jídel...

Vaše pracoviště, zimní stadiony na Hrách, vypadaly zvenku i zevnitř úchvatně. Působily tak i na vás?
Stadiony byly nádherné. Zvláště ten národní pro zhruba třicet tisíc lidí. To je kolos.

Máte na letošní mistrovství světa zajištěnu automatickou nominaci, když jste pískal olympiádu?
Takhle to nefunguje. Překvapilo by mě, kdybych byl na mistrovství nominován, protože český hokej má mnoho kvalitních sudích. Nechám se překvapit.

Tento týden vás čeká návrat do extraligového dění. Myslíte si, že po rychlém semifinálovém zápase se vám extraligové tempo bude zdát pomalé?
Pomalejší je určitě, ale náročné bude taky hodně. Zvláště nervozita v téhle části sezony, kdy jde o každé místo v tabulce, je vždycky enormní.

Tipněte si jak dopadne Kladno...
Rytíři baráž zvládnou...

Jan Murárik
Foto: archiv JO

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí