František Kulhánek: Vsadili jsme na české maso a zákazníci to ocenili!

Kulhánkovic řeznictví je v Kladně přes dvacet roků. Řezníci v domě, který do dnešní podoby vystavil jejich děda, maso a uzeniny prodávaly prý již na začátku dvacátého století. O historii i současnosti podnikání s masným zbožím v centru města jsme si povídali s vnukem zakladatele Františkem Kulhánkem (75).

Proč si k vám jít pro maso?
Protože čím dál více zákazníků dává přednost českým masům a my pro ně od českých dodavatelů vybíráme jen to nejlepší. Na kvalitě a čerstvosti si velice zakládáme. Navíc člověk, jenž obchod vede, je výtečný řezník, který je na kvalitu masa, jeho zpracování a čerstvost pedant (usmívá se)!

Novodobá tradice vaší firmy sahá do roku 1991. V tradici řeznictví jste navázali na dobu před revolucí. Bylo to snadné navazování?
Po pravdě řečeno nevěděli jsme, do čeho se pouštíme (usmívá se). Tátovi v restituci náš dům vrátili v naprosto dezolátním stavu. Bez oken, bez střechy. Celá rodina jsme se pustili do jeho rekonstrukce. S bratrem Jiřím jsme kvůli tomu opustili naše původní zaměstnání, která s řezničinou neměla vůbec nic společného. Původní řeznictví bylo větší o prostory sousedního domu. To se muselo zrušit, přepažit a vybudovat nové zázemí. Snadné bylo jen navázání na provoz s původní partou šikovných řezníků, kteří nám s rozjezdem pomáhali. Postupně jsme se s bratrem řezničinu naučili.

Které období po revoluci bylo nejlukrativnější?
Když ještě fungovala Poldovka s dvaceti tisíci zaměstnanci... Nedaleko od nás stavěly autobusy, takže ženské dojely pohodlně pro maso téměř až ke krámu. Ve své době jsme byli široko daleko jediné řeznictví! Pak byla dobrá také doba, kdy se udělala nová hlavní třída. Ta kvůli přístupu bývalého vedení radnice upadala do dnešní podoby. Po návratu primátora Volfa na radnici se vypracoval projekt moderního centra, ale události posledních voleb vše opět zhatily. Znovu se na jeho místo dostal bývalý primátor a znovu se nic s hlavní třídou nedělo. Teď je naděje, že Milan Volf svůj projekt dokončí, za což jsme mu vděční, protože snad přivede do centra města více zákazníků. Velkou ránu nám zasadilo otevření Centralu a potom covidové období.

Covid zapříčinil uzavření jídelen a různých podobných provozoven. Ani vy jste ještě oblíbenou jídelnu neotevřeli. Plánujete začít zase vařit?
Plánujeme, jenom nevíme, kdy to bude. Nejsou lidi. Mám na mysli lidi, kteří jsou ochotni v našem oboru pracovat a jsou navíc spolehliví. Až takové objevíme, rádi jídelnu otevřeme (trpce se usmívá).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí