Ladislav Nekovář má za sebou poslední jízdu

Čtyřicet roků vozil na zápasy kladenské vrcholové sportovce. V minulých dnech jel Ladislav Nekovář (67) naposled...

Vzpomenete si, co vás přivedlo k profesi řidiče autobusu?
Na to nezapomenu (směje se). Dvanáct roků předtím jsem opravoval nákladní auta vedle hospody U Meisnerů a končil jsem v Berouně s hokejem. Tehdy za mnou přišel kamarád a přemluvil mě, abych doplnil řady řidičů. Pak jsem jezdil přes deset roků mezi Kladnem a Lány. Poté jsem šel na mezinárodní dopravu a zájezdy. U toho jsem zůstal pětadvacet roků. K tomu jsem si rád přidal jízdy s kladenskými hokejisty a fotbalisty na jejich zápasy. Líbilo se mi to. Bral jsem větší peníze než na dílně a za volantem se mi líbilo.

Kromě Berouna jste hrával hokej i za pražskou Slavii. Kdo byli vaši nejslavnější spoluhráči?
Namátkou budu jmenovat Pindu Nedvěda, Čužáka Ryse, Kasíka, Vencu Blažka, Kolafu. Léta jsem hrál v Berouně třeba s tátou současných trenérů áčka SK Tomáše a Honzy Procházkových. Ty jsem taky vozil jako hráče Kladna. Dneska už hokej nehraju, teď spíše jezdím pravidelně na kole.

Které období za volantem pro vás bylo nejhezčí nebo nejzajímavější?
Doba strávená s fotbalisty a hokejisty. Ty party mě hned vzaly mezi sebe. Rád vzpomínám u kladenských fotbalistů na období, kdy je trénoval Šilhavý a u hokejistů na partu pod trenéry Müllerem, Kasíkem nebo Evanem. Ale nemůžu si stěžovat na žádnou partu.

Kam jste jezdil nejdál?
Hodně jsem toho najezdil s Českou filharmonií. S tou jsem sjezdil Evropu. A nejdál? Asi do Norska a Španělska. Na druhou stranu mám za sebou třeba Litvu a Lotyšsko. Taky jsem čtyři roky vozil po Evropě Australany.

Proč jste skončil, když si můžete tím, co bravurně zvládáte, přivydělat k důchodu?
Co bych se ve svém věku pořád honil (směje se). Vím, že když budu chtít, tak se za volant občas vrátím.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí