Josef Drahota: Pánům Kratochvílovi a Příložnému chci touto cestou poděkovat

Fotbalový SK se už roky bez jeho rozhodnutí neobejde. Podnikatel Josef Drahota (67) fotbal miluje a tomu kladenskému dal nejen své srdce, ale i desítky milionů korun. Šéf klubu a jeden z jeho největších sponzorů v historii je Tváří týdne.

Co vás teď ve fotbalovém SK trápí nejvíc?
Peníze a nový přestupní řád. Ten vejde v účinnost první červnový den, kdy budeme mít před sebou ještě tři soutěžní utkání a pro nás to může znamenat oslabení kádru, pokud neseženeme peníze na uzavírání profesionálních smluv s hráči. Pokud hráč nebude mít s klubem podepsanou profesionální smlouvu, může z něj kdykoli, tedy i v rozehrané soutěži, odejít jinam. Zároveň s novým řádem končí hostování a farmy. Mnohé kluby se ocitnou ve velkých potížích. V době zpracování tohoto rozhovoru jsem se dozvěděl, že nový přestupní řád má být definitivně schválen až v dubnu, zřejmě vzhledem k množství připomínek a tak lze očekávat změny – doufejme, že k lepšímu.

Jak je s profesionální smlouvou klub k hráči platově zavázán?
Smlouva je registrována na FAČR a pro tento smluvní vztah platí všechna legislativní opatření FAČR. Minimální odměna je 5 tisíc korun.

Když nebudou v SK peníze na uzavření smluv s většinou hráčů, o které stojíte, jakou náhradu za ně od klubu, kam přestoupí, můžete požadovat?
Pro takové případy jsou vytvořeny tabulkové hodnoty. Ty se pohybují v řádu desítek tisíc korun. 

S kolika hráči byste profesionální smlouvu podepsali?
Prakticky s celým áčkem a některými dorostenci.

Pojďme se chvíli bavit hypoteticky. V červnu budete mít silného sponzora, spolupracujete s městem, můžete tedy podepisovat profesionální smlouvy i lákat posily na dobré podmínky. Co by to pro SK znamenalo?
V současné době jsme v jednání s dvěma subjekty. Bylo by však nyní předčasné uvádět jejich jména. Pokud však dojde k dohodě, pak předpokládám, že silný sponzor bude mít zájem podílet se na řízení klubu, jinými slovy, že obsadí řídící funkce. Vzhledem k tomu, že postup už nelze koupit a fotbalový svaz v případě, že některé kluby z nějakého důvodu nebudou moci hrát některou ze soutěží, raději omezí počet účastníků v dané soutěži, budeme nuceni si postup vybojovat. Pokud se podaří vytvořit příznivé podmínky, to znamená, že přijde partner, který bude mít ambici hrát ligu, je reálné postoupit v průběhu pěti let. 

Kolik korun na sezonu je nutné vynaložit v jednotlivých soutěžích?
V divizi dva a půl milionu, v případě plánovaného postupu tři, ve třetí lize kolem pěti milionů, v případě plánovaného postupu deset až dvanáct, ve druhé lize kolem patnácti milionů, v případě plánovaného postupu třicet a v první lize pak záleží na tom, kde se v tabulce chcete pohybovat. Na dolní část vám stačí třicet až čtyřicet milionů, střed kolem padesáti až sedmdesáti a první čtyři místa začínají na stech milionech korun za sezonu. 

Kdy budete vědět, který z těch subjektů se rozhodne do SK vstoupit?
Rozhodnutí by mělo padnout v průběhu března, v každém případě však musíme vědět v květnu, jak to bude s finančním zabezpečením provozu SK, abychom se podle toho mohli zařídit. Nutit subjekty k rychlému rozhodnutí není dobré, situaci jim vysvětlujeme, ale oni se musí rozhodnout sami, tudíž je obtížné slibovat nějaké termíny.

V hypotetické rovině může na konci jara nastat situace, kdy žádný sponzor nebude. Co může nastat v SK?
Tak jako tak musíme sehnat nějaké peníze na profesionální smlouvy pro nejužší kádr. V současnosti dostávají hráči peníze na dobré slovo, smlouvou bychom se zavázali k povinnosti. Myslím si, že v neprofesionálních podmínkách to není jen o penězích, ale také o fungování klubu – kolektiv, technické zázemí, možnosti a chuti na sobě dále pracovat...

Když budou zdraví, tak zájem určitě bude o Hanzlíka a Suchého. Kteří další hráči podle vás nemusí odolat slušným nabídkám?
Nevím zatím o žádných aktuálních nabídkách pro jmenované hráče. Samozřejmě, musíme počítat s tím, že všichni hráči, kteří se v jarních kolech předvedou v dobrém světle, budou kontaktováni. Stejně tak můžeme kontaktovat i my hráče z jiných klubů. Může nastat situace, že jeden klub osloví naše hráče a my oslovíme jeho hráče.

Slušnou hru teď předvádějí i Pechr na stoperu s Krausem na hrotu…
U mladých hráčů je nutné počítat s výkyvy jejich formy, a budu jenom rád, když výše jmenovaní budou výjimkou. 

Máte je kým nahradit z vlastních řad?
Šikovní kluci v dorostu jsou a právě proto bychom jim chtěli nabídnout smlouvy. 

Když nebudou peníze, nastane konec fotbalové líhně SK?
Pokud nesestoupíme a podaří se nám obhájit licenci pro SCM a SpSM, tak ne. Od svazu dostáváme peníze na platy trenérů mládeže. A na sestup to ani bez silného sponzora nevypadá. Kádr, který by zůstal, na divizi pořád má. Ovšem kdybychom sestoupili, dostaneme se v oblasti výchovy mládeže do obtížné situace. Zřejmě by nutně došlo k redukci počtu mládežnických družstev. 

Je SK chopen vychovat fotbalistu pro první ligu?
To je v současné době téměř nemožné. Ukáže-li se hodně talentovaný žák nebo dorostenec, okamžitě po něm sáhnou silné kluby a my s tím nic neuděláme. Nemáme páku, jak ho udržet a ani na těchto přestupech nejde vydělat. Dostaneme tabulkovou cenu, která zdaleka nepokrývá náklady spojené s výchovou. Přesto je možné přes „A“ tým (i v divizi), aby někdo do ligy prorazil.

Od města vám z letošního rozpočtu na áčko přijde půl milionu korun, seženete zbývající milion?
Veškeré peníze od města jdou na mládež. Áčko musíme udržet i kvůli ní, a proto se musíme velmi snažit. Jinak se dostaneme do stejné mizérie, ve které je fotbal na celém Kladensku. 

Nebojíte se, že si silný sponzor vybere jiný klub ve vašem okolí?
Třeba, že by šel do Slovanu? Proč by to dělal? Takové zázemí, jaké nabízíme v SK, nikdo široko daleko nemá. V našem okolí to vypadá, že největší ambice má Hostouň. Přeji si, ať hraje divizi, ale myslím si, že to je pro takový klub maximum.

Šťáva došla i Talonu, který loni v létě v SK převzal na zkoušku áčko. Co po téhle společnosti zůstalo?
Předně bych chtěl i touto cestou Talonu poděkovat (konkrétně pánům Kratochvílovi a Příložnému), protože to byl jediný subjekt, který na rozdíl od ostatních chtěl našemu fotbalu pomoci. Z různých příčin jim to nevyšlo a my v současné době řešíme dluhy, které po Talonu zbyly. Snažíme se to udělat smírnou cestou. 

Přesto, jak vše dopadlo,  jste půl sezony nemuseli do áčka investovat. Ušetřili nebo sehnali jste nějaké peníze?
My je na áčko shánět nemohli, protože všechno kolem áčka měl pod sebou Talon a ten se zavázal plně mužstvo i jeho provoz zabezpečit do konce této sezony s tím, že si patronát nad ním ponechá ještě další sezonu. Pak byla ve smlouvě klauzule o úplném převzetí áčka. Ale dopadlo to, jak to dopadlo. Teď narychlo sháníme peníze i sponzora. 

Prý nemůžete dostat dotaci na áčko, protože je SK vůči městu zadlužen?
Nejde o dotaci na áčko, ale o poskytnutí dotace jako takové pro spolek SK. Jediný dluh vznikl v minulých letech vůči SAMKu, za pronájem hřiště a haly. Tento dluh ve výši cca 600 tisíc korun pochází z minulosti, kdy nám za éry minulého vedení města SAMK účtoval vyšší nájemné za hodinový pronájem hřiště na 4. ZŠ než jsme platili například v té době v Praze na Strahově, kde jsme museli hrát soutěžní utkání první fotbalové ligy, protože jsme neměli vyhřívaný trávník. Když jsem na tuto skutečnost upozornil při jednání Zastupitelstva města Kladna, bylo mi následně při jednání s tehdejším primátorem p. Jiránkem před radou města přislíbeno, že to vyřeší převodem na město. To se také stalo a pokládal jsem věc za vyřízenou. V loňském roce na podzim jsme si od všech subjektů, se kterými spolupracujeme, vyžádali bilanci vzájemných závazků – z města jsme dostali pouze informaci o „provozním dluhu“, který byl však již vyřešen splátkovým kalendářem, jinak nic. Před Vánoci se však objevila znovu informace o výše popsaném dluhu, což budeme nuceni samozřejmě řešit, a tím odstranit argument, který je proti nám používán v rámci schvalování poskytnutí dotace. 

Příští rok touto dobou může město převzít pod svou správu fotbalový stadion. Kolik za něj budete chtít?
Čtyřicet pět milionů. Zatím město o tom s námi nejedná. Město se kdysi zavázalo, že stadion za tuhle částku převezme. Úřední odhad majetku SK je podstatně vyšší. Samozřejmě, je tu ještě jedna cesta, a tou je volný prodej komukoli. Osobně však preferuji, aby byl stadion v majetku města, kde předpokládám, že budou splněny podmínky pro provozování fotbalu a výchovy mladých fotbalistů SK.

Jaká je vaše pozice v klubu?
Jsem předsedou výkonného výboru spolku SK Kladno, který je i 100% vlastníkem akcií SK Kladno a.s. O dění v klubu rozhoduje právě výkonný výbor, který spolupracuje bez problémů – události let minulých každého člena dostatečně prověřily, takže „křiváci“ zde nejsou. 

Koho vyberete pro další Tvář týdne?
Rád bych si přečetl rozhovor s Romanem Šrobou, podnikatelem a předsedou městské sportovní komise. Rád bych se dozvěděl, jak to letos vidí s financováním sportu v Kladně?

Jan Murárik

josef fotbal miluje

Josef fotbal miluje


Počasí Kladno

Předpověď počasí