Josef Drahota: S městem jednáme o převodu stadionu

Na tenhle okamžik čeká v Kladně široká fotbalová veřejnost. Před lety klub přijal státní dotaci ve výši necelých sto milionů korun, kvůli které nesměl převádět majetek ani ho prodávat. Tahle překážka letos zmizela. Co se tedy v SK děje? Na to jsme se zeptali šéfa klubu Josefa Drahoty (69), tváře tohoto týdne. 

Od jara letošního roku můžete disponovat nemovitostmi SK. Jak s nimi naložíte?
V současné době vedeme jednání s městem o převodu stadionu. Obě strany mají zájem tuto akci úspěšně realizovat.

Převést majetek ale můžete na kohokoli. Jsou nějací zájemci mimo kladenskou radnici?
Jsou, ale my preferujeme město. Předpokládáme, že zde budou dlouhodobě vytvořeny nejlepší podmínky pro fotbal. 

Máte indicie, že se s městem shodnete?
Důležité je, že obě strany mají zájem řešit situaci ve prospěch fotbalu.

Čekáte, pokud se s městem dohodnete, že už z letošního rozpočtu vám uhradí první splátku za stadion?
Nečekám, protože to není v rozpočtu města pro rok 2017. 

Jak dlouho jste ochotný čekat na dohodu s městem?
Žádnou konkrétní představu o konečném termínu nemám.

Úroveň mládeže v SK se zvedá, áčko má kvality na postup do ČFL, třetí ligy. Kdyby se povedlo postoupit, máte ekonomicky na to hrát ČFL?
Zbytek téhle sezony máme ekonomicky zajištěný. Otázka je, co nám schválí ve svém rozpočtu město. Pokud postoupíme, budeme se snažit ČFL hrát. Třetí liga je zhruba dvakrát až třikrát dražší než divize a ty peníze bychom někde sehnat museli. I v tomhle směru záleží na tom, jak dopadnou jednání s městem. Uvidíme, jestli město má zájem, aby SK hrál profesionální soutěž, třeba druhou ligu. 

Když seženete dostatek peněz, nakoupíte hráče, abyste do druhé ligy co nejdříve postoupili?
Cestou nákupu hráčů za velké peníze nepůjdeme a vzhledem k naší ekonomické situaci ani jít nemůžeme. Spíše si hráče vychováme. Když postoupíme až do II. ligy, ocitneme se v profesionální soutěži a mladí hráči nám aspoň nebudou utíkat do výkonnostně vyšších soutěží. K obměně kádru pomalu musí dojít. Kupovat drahé hráče jen proto, aby Kladno hrálo opět druhou nebo dokonce první ligu pro těch pár lidí, co tady na fotbal chodí, nemá význam. Radši to zkusíme hrát se svými hráči. Myslím si, že i pro naše hráče v mládežnických kategoriích je motivující, pokud vnímají, že záleží jen na nich, a že cestu do prvního týmu mají otevřenou. Když už někoho přivést, tak třeba sedmnáctileté kluky, kteří nemají jisté místo v ligových sestavách, jako jsme to dělali před deseti jedenácti roky. U nás se vykopali a dnes hrají první ligu nebo dokonce za národní tým.

Když se postup nepovede, obáváte se, že vám v červnovém termínu odejdou mladí hráči za pakatel do jiných klubů?
To se nedá vyloučit. Naši kluci nabídky mají. Bránit jim nemůžeme. Domnívám se, že pokud by šli od nás do třetí ligy, ve svém fotbalovém růstu si příliš nepomohou. Jsem docela rád, že většina našich mladých hráčů uvažuje reálně a ví, že přestup i do vyšší soutěže k profesionálnímu fotbalu jim výkonnostně může paradoxně ublížit, pokud nebudou pravidelně nastupovat k zápasům. Vysedáváním na lavičce se ještě nikdo do reprezentace nedostal. Příkladů je celá řada.

Proč v současné době nepřišla do SK výrazná posila pro jarní postupové boje?
O žádné tak výrazné posile nevím. Pokud by přišel hráč, který je na sklonku kariéry a není vyloženě osobností po všech stránkách, pak není vhodné z mnoha důvodů takového hráče implementovat do stávajícího kádru jenom proto, že přišel z ligy. Jsou hráči, kteří za nás hrávali a teď by se chtěli vrátit, ale my na ně nemáme peníze.

To se týká také záložníka Holuba, který měl přijít z Litoměřicka výměnou za útočníka Kabeleho, který patří SK?
Tuhle výměnu jsme odmítli. Kromě toho, Holub dostal doporučení od svého klubu odejít do Velvar. Jak to dopadne dál, to je otázka… Nemůžu ani říct, že se Kabele u nás objeví, i když od září případně začneme nový soutěžní ročník ve třetí lize. Jaro začneme se šestnácti hráči. A musím dodat, že přístup většiny, a zvláště našich starších hráčů, se mi velmi líbí. Jdou příkladem těm mladým, kteří vedle nich očividně rostou ve fotbalové osobnosti. Kromě toho bych chtěl ocenit i práci našeho trenéra a celého realizačního týmu.

Ale ti starší hráči nemohou hrát na dobré úrovni divizi donekonečna…
Nemohou, třeba někdo z nich skončí a začne se věnovat v SK trénování mládeže. Což se už v některých případech děje a nemám strach, že by příští sezonu na divizi - pokud v této soutěži zůstaneme - neměli (usmívá se). 

Příští Tváří týdne je lékař David Homer. Pošlete mu otázku?
S Davidem si sice tykáme, ale upřímně řečeno, nenapadá mne žádná otázka, která by byla nějakým způsobem originální. Nechám ji na vás.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí