Jindřich Neumann: Jsem spokojený, volejbalu a podnikání se daří

Žije v Tuchlovicích, je úspěšným podnikatelem, hrával na nejvyšší úrovni volejbal, vlastnil slavný extraligový volejbalový klub a v současné době pomáhá jako manažer i sponzor volejbalovému Kladnu. Tváří týdne je Jindřich Neumann (62).

Kdy jste skončil se soutěžním šestkovým volejbalem?
Ještě ve čtyřiceti jsem hrál národní ligu a přitom už jsem funkcionařil v klubu Odolena Voda. V šestadevadesátém jsem Odolku přebíral jako její majitel před totálním krachem a s velkými dluhy. Zůstali jsme v extralize, ale začínali jsme úplně od nuly. Přes baráž jsme se vypracovávali znovu do špičky tabulky. Získali jsme tři tituly a po tom posledním jsme se stěhovali v roce 2004 do Kladna.

Proč k tomu stěhování došlo?
Přes úspěchy jsme na Odolce neustále bojovali s nepřízní města. Například jsme městu museli platit za to, abychom mohli užívat halu, vůbec nás nepodporovalo. Ale městu nevadilo, že jsem jim tenhle jejich majetek opravoval… Napadlo mě, že to úplně zabalím, že to nemá smysl. V té době nám přišla nabídka z Kladna velmi vhod. Přes našeho trenéra Jindru Licka, spolužáka primátora Kladna Milana Volfa, jsme se s městem Kladnem domluvili. Byl to skok do úplně odlišného prostředí a podmínek pro volejbal. Na rozdíl od Odoleny Vody jsme tu měli perfektní zázemí, město nás podporovalo. Nebylo tedy až tak těžké titul z Odolky v Kladně další sezonu obhájit. Kladno tím také získalo svůj první volejbalový titul v historii. Dařilo se nám sehnat od sponzorů peníze a zbytek financí jsem dodával ze své firmy, což dělám i v současné době. V dalších letech jsem Jindrovi Lickovi klub předal.

Náladu vám hned první mistrovskou sezonu v Kladně asi zkazilo poznání, že ve městě není hala, kde byste podle podmínek evropské federace mohli hrát Ligu mistrů…
To bylo a je jediné mínus kladenského volejbalu. Hráli jsme ji v Nymburce a už bych takhle daleko od Kladna a jeho skvělých fanoušků nikdy hrát tuhle soutěž nechtěl. Evropskou ligu, nižší soutěž, nám naštěstí v kladenské sportovní hale hrát dovolí. 

Co budete dělat, když nyní ve finále play off České Budějovice porazíte?
Zjistili jsme, že v Praze Ligu mistrů kvůli vysokým nákladům bychom asi nezvládli, tak jsme přemýšleli například o Slaném. 

Jak se liší současný kladenský tým, vítěz základní části extraligy a Českého poháru, od kladenských týmů, které získaly tituly v letech 2005 a 2010?
Volejbal poskočil hodně moc dopředu už oproti roku 2010, natož pak od zisku prvního kladenského titulu (usmívá se). Tým, který získal druhý titul, by s tím současným sérii zápasů play off podle mne prohrál. Volejbal je teď rychlejší. Škoda, že se takový zápas nedá sehrát, bylo by to hezké. Volejbal se za tu dobu také měnil v pravidlech. 

Hraje současné Kladno moderní volejbal?
Já si troufám říct, že i volejbal nejbližší budoucnosti. 

Pracujete už nyní na posílení týmu?
Samozřejmě. Máme dva rozjednané hráče, z toho jeden je už domluvený. Jména si nechám na pozdější dobu, nerad bych teď při bojích o titul tým rozptyloval. 

V klubu nepůsobíte pouze jako manažer, ale jste nejsilnějším sponzorem z řad soukromých společností, které kladenskému týmu pomáhají fungovat. To znamená, že se firmě Neumann velmi daří?
(směje se) Daří se nám. Ve volejbalu i v podnikání. Nejvíc jsme vidět výrobou a distribucí střešních nosičů a boxů, ale naše společnost spolupracuje například s automobilkami Aston Martin či Fiat a s leteckým průmyslem. 

Mluvíte trenérům do sestavy?
V tomhle věku už si to nemůžu dovolit (směje se).

Vyberete příští Tvář týdne?
Výběr rád nechám na vás.

Jan Murárik

 

 

tvarregistracni

Registrační průkaz pro evropskou soutěž hráče Jindřicha Neumanna


Počasí Kladno

Předpověď počasí