„Pája“ Fingerhut: Do hokejbalu jsem blázen

Patří mezi největší srdcaře kladenské hokejbalové scény. Hokejbalu se aktivně věnuje nejen s hokejkou v ruce, ale také jako funkcionář na okresní scéně. Navíc bez jeho fyzické iniciativy by hřiště či kabiny u GDM neměly patřičné estetické parametry. Ovšem do podvědomí hokejbalové veřejnosti v poslední době přeci jen nejvíce vstupuje coby erudovaný sudí. S píšťalkou se mimi jiné dostal až na mistrovství světa. Tváří týdne je Pavel „Pája“ Fingerhut (36). 

V létě jste se svojí ženou natírali ručně lajny na hřišti. Co vás to napadlo?
Mám hřiště i kabiny na starosti a lajny už vypadaly hrozně (usmívá se). Tak jsme se s manželkou rozhodli, že je natřeme. Dělali jsme je zhruba šest hodin v kuse a myslím, že se nám to povedlo. 

Jak to, že do toho s vámi žena šla?
Ona ví, že jsem do hokejbalu blázen. Investuji do něj veškerý svůj volný čas. Jsem jí zavázán.

Hrával jste druhou národní, ale víc jste na Kladensku známý jako rozhodčí. Proč jste se rozhodl pro kariéru v pruhovaném dresu?
Přitáhl mě k tomu Libor Smetana, zakladatel kladenského hokejbalu. Přes zapisování jsem se asi v patnácti letech dostal k pískání. 

Která z těch mnoha sezon s píšťalkou byla pro vás nezapomenutelná?
Ta uplynulá. Pískal jsem poměrně dost rozhodujících utkání a dostal jsem pozvánku na mistrovství světa v Lovosicích. Což pro mě, jako pro regionálního rozhodčího, je největší uznání. Získal jsem velmi cenné zkušenosti. 

Nabízí se otázka, proč nepískáte extraligu?
Nabídky jsem už měl, ale dokud tam budou působit určití lidé, tak ji pískat nechci. Nejsem takzvaný šipkař… Nemám na to náladu a ani jsem kolem sebe na Kladensku neobjevil parťáka, s kterým, bych do toho šel, aby naše pískání mělo tu nejvyšší kvalitu. 

Píská se Kladensko snadno?
Na Kladně je to v pohodě. U hráčů mám uznání a já zase respektuji je. 

Zítra začíná v oblasti i okrese nová sezona. Jaká bude podle vás?
Čekám od oblastní ligy na kladenské poměry vysokou úroveň. Do obou soutěží se přihlásilo devatenáct týmů včetně dvou nováčků Jungle B a San Devils. Zažijeme jistě zajímavé střídavé starty, hostování, zahrají si kluci z Alpiqu. Už v minulé sezoně měly některé zápasy vyšší úroveň než například zápasy druhé národní ligy. 

Máte před sebou věkovou hranici, do které chcete pískat?
Budu pískat tak dlouho, dokud za sebe nenajdu adekvátní náhradu. Snad se mi to do mých padesáti povede (směje se). 

Jan Murárik

pajanamezin

Na mezinárodní scéně pískal Fingerhut i ženy

pajanatira

Pája natírá lajny

pajavlete

V létě se stal nejproduktivnějším hráčem turnaje veteránů

pajavlovos

 V Lovosicích pískal mimo jiné zápas Slovensko - USA

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí