Lucie Radimerská: Nedělejme z dětí hlupáky

Má za sebou post produkční Divadla Na Prádle, šéfovala Pidivadlu a před devíti roky založila Divadlo Puls. Zkušenosti rovněž sbírala ze spolupráce s významnými českými i zahraničními umělci. Od letošního října působí jako nový umělecký šéf kladenského Divadla Lampion. Tváří týdne je Lucie Radimerská (32). 

Když se řekne divadlo pro děti, co vás okamžitě napadne? 
Zážitek, radost, humor a svět plný fantazie.

Co pro vás znamená zastávat pozici uměleckého šéfa Lampionu?
Funkce uměleckého šéfa s sebou nese velkou zodpovědnost jak za celý tým divadla, tak i za dramaturgický plán a celkový úspěch divadla u diváků. To jsou, jak už jsem řekla, velké zodpovědnosti, které mohou na první i druhý pohled působit trochu děsivě. Přesto všechno mi pozice uměleckého šéfa přináší především radost. Možnost potkávat se s různými umělci a sledovat samotný vývoj divadla a souboru je fascinující. 

Jak Lampion s vámi ožije?
Byla bych moc ráda, kdyby se nám podařilo v Lampionu připravit loutkové představení pro dospělého diváka. Abychom pobavili nejen děti, ale také jejich rodiče, kteří by zde mohli najít zajímavou loutkovou nadstavbu k činoherním inscenacím, které připravuje Městské divadlo Kladno. Existuje mnoho skvělých tvůrců, kteří se zabývají loutkovou tvorbou pro dospělé, avšak nedostává se jim dostatečného prostoru, který jim my můžeme nabídnout. Pochopitelně to neznamená přeorientování divadla z jedné cílové skupiny na jinou, inscenace pro dospělé by byla jen jakýmsi nadstavbovým doplňkem základního repertoáru pro děti. Naším dalším cílem je být mnohem blíže divákům prostřednictvím komunikace přes sociální síť a také pomocí doprovodných akcí, které divadlo momentálně plánuje a připravuje. 

Nastoupila jste do sezony, kterou připravilo předchozí umělecké vedení. Budete do ní nějak zasahovat, nebo ji necháte doběhnout tak, jak je naplánovaná?
Sezona 2017/2018 byla předchozím uměleckým vedením připravena dobře, a proto jsem neměla potřebu ji jakkoliv měnit. Přesto jsme však byli nuceni z technických důvodů nahradit jeden z připravovaných titulů, kterým byl Enšpígl v režii Braňa Mazúcha.

Prozradíte své představy o následující sezoně?
S Divadlem Lampion spolupracovali vždy skvělí tvůrci a režiséři. V tomto pozitivním trendu  pochopitelně hodláme společně s dramaturgem Matoušem Danzerem pokračovat. Rádi bychom se částečně navrátili ke klasické loutce. Věříme však, že náš dramaturgický plán bude natolik pestrý, že si v něm najdou své i příznivci alternativnějších forem. Kompletní dramaturgický plán s Matoušem představíme v únoru 2018. Myslíme, že je na co se těšit!

Co je v dnešní době pro divadelní tvorbu určenou dětem zásadní?
Je jedno pravidlo, které platilo dříve, platí dnes a vždycky platit bude: Nedělat z dětí hlupáky! Dětské publikum je velmi bystré a vnímavé a nikdy vám nic nedá zadarmo. Jeho reakce na dílo je vždy spontánní a upřímná. Navíc první kontakt s divadlem je velmi důležitý a může rozhodnout o tom, zda ho budou děti vyhledávat i jako dospělí. 

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí