Kladenský farář z Afriky měl na Vánoce slona

Do Československa přijel jako student v roce 1988 a už zde zůstal. Má pětiletou dceru a třetí rok v Kladně působí v roli evangelického faráře. Tváří týdne je Leonardo Teca (44) z Angoly. 

Proč jste zakotvil zrovna v Kladně?
V Českobratrské církvi evangelické se naskytla možnost působit na faře v Kladně, tak jsem ji rád využil. Přál jsem si působit blízko Prahy a co nejblíže Rokycanům, kde s bývalou partnerkou žije má dcera. 

Co pro vás, křesťana a rodáka z Angoly, Vánoce znamenají, kromě duchovního poselství?
Naše církev v Kladně v tento čas shromažďuje od lidí dary pro potřebné. Osobně se držím zvyklostí z Angoly, ale i z některých evropských zemí, kde slaví Vánoce až 25. prosince. U nás slavíme Vánoce až v den narození Ježíše Krista, u vás den předem (usmívá se). A nedržíme slavnostní večeři, ale oběd.

Co k němu chystáte? 
Pozvu přátele a nabídnu jim kapra, pečené kuře či guláš. Já se nejvíc těším na „mexické fazole“ …

Jak vypadal slavnostní stůl u vás doma v Angole, když jste byl dítě?
Bylo na něm hodně různých pokrmů. Ovšem nic tak specifického, jako je u vás bramborový salát, ryba či řízek, ani nic podobného vašemu vánočnímu cukroví. Párkrát si vzpomínám, že jsme měli výjimečně sloní maso. To bylo v době, kdy v Angole zuřila válka a vláda povolila vesničanům na severu Angoly lov asi tří slonů pro maso. To bylo, a je, jinak zakázané. Slon byl výborný, chutnal mi jako krůtí maso. 

U nás si dáváme dárky pod ozdobený jehličnan. U vás také zdobíte stromky?
My nedáváme dárky pod žádný strom, my si je dáváme přímo z ruky do ruky a neříkáme dětem, že je nosí Ježíšek. Vy se za Ježíše schováváte (usmívá se), vymlouváte se o Vánocích na něj. U nás ho k nadělování dárků nezneužíváme. Tady v Čechách jsem si pořídil umělý stromek, ale poslední roky jsem ho nevytahoval, protože jsem nemohl najít stojánek. Až letos ho zase ozdobím… 

Vaše dcera tedy nevěří, že dárky nosí Ježíšek?
Zatím na Ježíška věří vlivem okolí. Ovšem příští rok jde do první třídy a já se ji chystám vysvětlit, jak to ve skutečnosti je (směje se). Ctím místní zvyk. Stejné to bylo, když jsem u vás jako student poprvé zažil české Vánoce se stromečkem a vším, co k nim patří. Vaše vánoční jídlo mi chutná, nic proti němu nemám. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí