Sokolka Alžběta Bitnarová: Je fajn, že nám město pomáhá s kulturou

Kdysi věhlasné kladenské kino Sokol v současné době prožívá svou renesanci. Nejenže ho sokolové renovují, ale v jeho prostorách se opět odehrává pravidelný program. A že kino žije, má na svědomí Pražanka Alžběta Bitnarová (39), Tvář týdne Vašeho Kladna. Vystudovala filozofickou fakultu, pracovala jako fyzioterapeutka, provdala se do Kladna a s manželem vychovávají čtyři děti. 

Jak se ve vás zrodil nápad věnovat svou energii právě kinu Sokol?
První nápad jsem dostala při Kladenských dvorcích v roce 2016, kdy se zároveň pořádaly Dny otevřených dveří kina Sokol. Ještě předtím mně o kině vyprávěla babička mého manžela, kladenská sokolka. Viděla jsem velké prostory s ohromným potenciálem. Na první pohled mně Sokol připomínal pražské kino Oko. Napadlo mě, že je veliká škoda, že se vůbec nevyužívá.

Realizovala jste všechny nápady z té doby?
Všechno, co mě už tehdy napadlo, se realizovalo. Myslela jsem na tančírny, promítání filmů, dokumentů, pánové Příhoda s Jedličkou uspořádali koncert většího orchestru. 

Jakou má kino podle vás budoucnost?
Teď mám velkou radost z toho, jak postupuje rekonstrukce sálu podle návrhu kladenského architekta Václav Kruliše i z programu našich akcí. Množství nadaných lidí z Kladna se k nám chodí realizovat. V nejbližší době bych chtěla držet program jak je nyní nastavený. To znamená měsíčně pořádat dva tři koncerty, aspoň jednu vernisáž, jamy, divadelní představení, recitace, udržet tančírnu, pozvat lidi na kulturní akce do foyeru. Snažíme se o kvalitní kulturní program pro děti. Chceme se po celý rok věnovat tradičním bodům, jako je například masopustní rej a v blízké době Velikonoce. Pracujeme na vylepšení našich nápadů. 

Které stavební prvky v nejbližší době v kině přibudou?
Sál je téměř hotový. Nyní je na řadě zábradlí a osvětlení schodů, pak vzduchotechnika a přední fasáda budovy.

Přispívá na činnost spolku Kino žije město Kladno?
Loni jsme dostali od města čtvrt milionu korun, což nám obrovsky pomohlo. Kultura není výdělečná a podpora města je fajn. 

Jan Murárik

bitnerracte

Račte dál...

bitnerspolek

Spolek Kino žije zkrášlil i dvůr

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí