Poslanec Hnilička: S primátorem v Kladně společnou řeč najdeme

Ve své sbírce úspěchů má nejen titul mistra světa, ale také zlatou olympijskou medaili. Do velkého světa hokeje vyšel z Kladna. Bývalý světový gólman se během své kariéry na Kladensku usadil i založil rodinu. Loni vstoupil v rámci hnutí ANO 2011 do politiky, stal se poslancem a letos od začátku března je vládním zmocněncem pro sport. Milan Hnilička (44) krátce poté poskytl Vašemu Kladnu exkluzivní rozhovor. 

Co vás v nové životní roli čeká nejdříve?
Tvrdá a těžká práce vytvořit systém podpory sportu, který prospěje hlavně naší mládeži. Musíme zřídit agenturu, která se tímhle tématem bude naplno zabývat a moje představa je oddělit to celé od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Chceme se zabývat čistě jen problematikou sportu. Není důležité, kdy agentura vznikne, ale aby vznikla správně. Proto na její start zbytečně nespěchám. Čekáme také na nové znění zákona o sportu. 

Je ve vaší kompetenci, ve vašich silách, pro český sport začít pracovat už nyní?
Kde by mělo být vidět nejdříve něco hmatatelného, jsou neinvestiční i investiční sportovní a tělovýchovné programy pro rok 2019. V současné době mapujeme stav sportovišť na celém území Česka. V tom jsou zahrnuty tělocvičny, hřiště, stadiony, sportovní komplexy. Pomůžeme školám zavést novou metodiku tělocviku. V těchto dnech vyjíždím do jednotlivých regionů a komunikuji se zástupci sportovních svazů, krajů, měst a obcí. Naslouchám jim, protože oni nejlépe vědí, kde je potřeba investovat do sportu, co je nutné rekonstruovat a postavit. Komunikace je důležitá! Udržíme tréninková centra například v Harrachově, Nymburce či Novém Městě na Moravě a na ně navážeme. Když jsme u příkladů, tak v České republice je poptávka zhruba po dvaceti nových hokejových stadionech. Vím, že v současné době spolu některé sportovní svazy začaly komunikovat a z toho by měly vzejít nové sportovní haly. Dobré také je, že obce si zažádají o podporu výstavby sportovišť nebo jejich modernizací. Určitě se tak děje na základě podnětů z jednotlivých klubů v těchto městech a obcích. Na naší agentuře bude, aby kontrolovala tok peněz tam, kam skutečně mají jít. 

Sportovně jste vyrůstal v Kladně, žijete u Kladna. Může z vašeho pohledu v Kladně vzniknout oficiální sportovní centrum?
Kladno se koncentrací sportovišť ve vzájemném těsném sousedství o vznik centra přímo říká. V Česku infrastruktura sportovišť připravená je, byť je mnohde zchátralá. Ovšem nemůžeme si myslet, že se všechno zlepší nebo rovnou promění za chvíli. Osobně to odhaduji na rok a půl, dva roky. Začínáme totiž budovat na takzvané zelené louce…

Z pohledu poslance a zmocněnce pro sport, potažmo Kladeňáka, uvědomujete si, že město Kladno dává na sport obrovské částky ze svého rozpočtu?
Vnímám to samozřejmě pozitivně. A my i Kladnu nabídneme sladění investic do sportu se státní strategií. Když dám konkrétní příklad, tak v Kladně je nutné zlepšit kvalitu sportovišť. Kraj i stát by měly ekonomicky jejich modernizaci podpořit. Jednoznačně se na tom chci jako vládní zmocněnec podílet. 

To se ovšem nejprve musíte domluvit s představiteli města. Je z vašeho pohledu koalice Volby pro Kladno a hnutí ANO na kladenské radnici nakloněné takové komunikaci?
Strany, které na radnicích podporují sport, mají u mě dveře otevřené. Zatím jsem nezažil, že by se mnou někdo nechtěl o naší vizi hovořit. Nejenom Kladno investuje do svých sportovišť hodně peněz. Když zůstanu v Kladně, mluvil jsem s primátorem Milanem Volfem a myslím si, že společnou řeč najdeme. Zaujalo mě třeba, jak je na tom v Kladně dobře volejbal a špatně fotbal. Pokud se seznámím s plány rozvoje sportovišť, tak to jenom uvítám a podpořím. Jde nám o optimální vytížení sportovišť, což v Kladně určitě bude. To je pro mě naprosto zásadní. 

Býval jste vrcholovým sportovcem. Máte nyní při své pracovní vytíženosti čas sportovat?
(směje se) Jenom o víkendu, ale jde to čím dál hůř… 

Jan Murárik

hnilickasvab

Milan Hnilička s Petrem Švábem při podpoře místní organizace hnutí ANO

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí