Josef Hora: Slavné hokejisty si pamatuji ještě jako žáky…

Od vstupu kladenského hokeje do nejvyšší soutěže vynechal tři domácí zápasy. Posledních třicet let stojí pořadatelskou stráž u domácí kabiny Kladna. Tváří týdne je věrný kladenský fanoušek a stále aktivní sokol Josef Hora (90), bývalý Poldovák. 

Letos jste oslavil devadesátku. Když se ohlédnete za svou kariérou fandy kladenského týmu, co se vám okamžitě vybaví?
Když se na konci čtyřicátých let stavěl zimní stadion, chodil jsem jako brigádník pomáhat na stavbu. Pamatuji si, že Kladno hned první rok v první lize sestoupilo. Pamatuji slavné hráče či trenéry ještě jako žáky a dorostence. 

Kdy jste prožíval nejhezčí chvíle s kladenským hokejem?
Při prvním titulu slávu lajny Vimmer, Karas, Lidický, sedmdesáté roky s tituly a krásně se mi vzpomíná na první polovinu devadesátých let, kdy Kladno hrálo pěkný technický hokej. A rád bych se dožil postupu do extraligy. Jenom se bojím, že když to nebude letos, tak to jednou bude beze mne…

Třicet roků stojíte při domácím zápase u kladenské kabiny. Jaký máte rituál?
Když prohráváme, tak mezi třetinami povzbuzuji pokřikem „Dohonit a předhonit“, když jdou hráči na rozcvičku, tak si se všemi plácnu, když jdou do zápasu na led, tak jim říkám „Bojovat, bojovat“. 

Hlásí se k vám bývalí hráči?
Hlásí a chodí mě pozdravit i bývalí hráči z jiných klubů. Například František Výborný, Vladimír Vůjtek nebo Alois Hadamczik (usmívá se).

Sportoval jste vrcholově?
Kdepak, jen rekreačně a pasivně. Na hokej jsem chodil a na fotbalovém SK jsem prodával lístky. V roce 1988, když jsem šel do důchodu, jsem začal dělat pořadatele na hokeji. Od počátků kladenského hokeje v těch padesátých letech jsem dodnes vynechal jen tři domácí zápasy, protože jsem musel na operaci s kolenem. 

Vypadáte svěží. Jak se udržujete v kondici?
Rád chodím. S přáteli cíleně, nebo i sám. Od revoluce jsem už nachodil přes dvacet tisíc kilometrů. Každý výšlap si píšu do notýsku. Jsem už vdovec, ale peru si, žehlím a každý den si vařím čerstvé jídlo. Třeba krupicovou kaši nebo mám rád kuřecí křidýlka.

Prý stále cvičíte v Sokole…
První týden v červenci se chci zúčastnit sletu. Tedy jestli se dočkám (usmívá se). 

Proč byste se nedočkal?
Cítím se zdravý, ale člověk nikdy neví…

Jan Murárik

Foto: rytirikladno.cz

horajosef

Josef Hora se přes třicet roků stýká s hokejovými legendami

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí