Vladimír Líba: Podprůhonem projde prezident Masaryk

Dnes večer začínají 36. Kladenské dvorky s názvem Respublica. Nesou se v duchu vzniku Československé republiky a za pořádající Spolek Podprůhon zve čtenáře Vašeho Kladna k návštěvě tradiční události Vladimír Líba. 

Co zvláštního letošní Dvorky nabízejí?
Poprvé v jejich historii projde Podprůhonem alegorický průvod. V jeho čele stane první prezident Tomáš Garrigue Masaryk obklopen svojí četnickou ochrankou. V průvodu půjdou ve svých krojích či uniformách zástupci kladenských spolků té doby. Například českoslovenští legionáři, sokolové, strážci hornických tradic. Průvod vyjde v půl třetí odpoledne od domu U Johnyho a cíl má na Bukovce. 

To nás zvete rovnou na nedělní událost Dvorků. Sobota je kromě stovek uměleckých děl vždy ve znamení zajímavých koncertů, čím dnes akci zahájíte?
Pokud vyjde počasí, tak od devíti hodin v amfiteátru, letním kině, mezi Havířskou a Bukovskou ulicí, promítneme film Anděl s ďáblem v těle, při nepříznivém počasí se promítání přesouvá do kina Sokol. Před filmem nám amatérský historik Zdeněk Pospíšil povypráví o kladenských nevěstincích a k tomu přítomní uslyší přednášku o pohlavních chorobách a uvidí ženy tančit kankán. Změnu programu se nejlépe dozvíte na našem webu kladenskedvorky.cz.

Hudební program je stažen jen do soboty?
Není, opět jsme hudební vystoupení rozdělili do dvou dnů. Začínáme v sobotu ve dvě hodiny odpoledne a vrchol je na Bukovce, na hlavním pódiu večer vystoupí skupina Abraxas. V neděli uvidíme i uslyšíme balkánský folk dohromady s dechovkou a Dvorky uzavře na Bukovce v šest večer Aneta Langerová. Další velmi zajímavá hudební vystoupení uvidí návštěvníci na dvoře U Jedličků a U Johnyho. Jedličkovi tradičně nabídnou hlavně jazz i soul, na dvorku U Johnyho, na západní straně Podprůhonu, bude k slyšení folk, různé kladenské kapely či vystoupení lidušek. 

Kolik dvorků letos obsadili umělci?
Lidé mohou letos projít třicet sedm dvorků. Hlásí se nám stále více dvorkařů, ale my je z kapacitních důvodů musíme, bohužel, odmítat. Chceme se chlubit kvalitou, nikoli kvantitou. Z těch nových dvorků rád doporučím hospodu U Kulatý báby, kde je retrospektivní výstava loni zesnulého kladenského fotografa Aloise Garamszegiho. Ten nám minulé Dvorky uvedl…

Na jakém mottu postavíte Kladenské dvorky příští rok?
Příští rok je téma předem dané. V roce 1769 byla benediktinským opatstvím povolena první parcela v Podprůhomu. Podprůhon tedy oslaví 250 let od svého vzniku a Dvorky budou, doufám, jednou z akcí, kterou chceme výročí příští rok oslavit.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí