Lucie Soukupová: Pomáháme obětem trestných činů

V Kladně, v sousedství autobusového nádraží, se už několik roků dostává pomoci obětem trestných činů. Stačí jen chtít se svěřit a požádat o pomoc třeba i v podobě přesně mířené rady. V nenápadné budově je tím "andělem spásy" Lucie Soukupová, poradce státního projektu Proč zrovna já a naše Tvář týdne. 

Poradna pro oběti trestných činů funguje v celé republice čtvrtým rokem. Stoupá v Kladně počet obětí trestných činů?
Stoupá počet těch, kteří se na nás obracejí. Je to dané tím, jak stoupá informovanost o naší službě. Kriminalita je průběžně stejná. V poslední době jsou zvláště ohrožení osamělí senioři. Je to dané i tím, jak špatně se orientují ve světě internetu a médií. Různí lumpové se je snaží ve svůj prospěch obalamutit a zmanipulovat. 

Můžete uvést příklad?
Senioři na prahu důchodového věku si našetřili na byt v osobním vlastnictví, ve kterém nebudou muset platit vysoký nájem. Ovšem naletěli protřelé podvodnici. Z bytu nic nebylo a přišli i o peníze. Právně jim bylo uznáno, že jsou postižení, okradení. Složili peníze u advokáta, viděli všechny potřebné doklady od bytu, na katastru se přesvědčili, že patří dotyčné ženě, podepsali smlouvy. Nakonec se ukázalo, že žena dokumenty zfalšovala. Je ve vězení, má vyživovací povinnosti na své tři děti a jim nic nesplácí... Ale mám v poradně i jiné případy. Týkají se třeba i partnerského soužití. S lidmi, kteří k nám přijdou, podrobně a pečlivě bez spěchu rozebereme, co se jim vlastně stalo a pak zvolíme další postupy a cesty, jak jim pomoci. Často se stává, že skutečné oběti chodí nejdříve ke mně a až potom na policii. Také je do poradny pošlou různé organizace. 

Jak se o ně v základu postaráte?
Každému věnuji dostatek času, abychom spolu rozklíčovali jeho problém. Dozví se ode mne, co je právně možné, pomůžu nahlásit případný trestný čin na policii, poradím, jak dál problém řešit. Když je potřeba někam zajít, dotyčného člověka doprovodím. Pokud je trestný čin řešen, mohu klienta trestním řízením provázet, být mu i důvěrníkem. Sepíšeme spolu prohlášení oběti trestného činu o tom, jak se mu po trestném činu změnil život. Na toto soudy berou zřetel! Vyčíslíme spolu majetkovou i nemajetkovou újmu. Když je pachatel potrestán, oběti trestného činu můžu pomoci sledovat, kdy bude pachatel propuštěn a jaký je v kauze další vývoj. A naši klienti nemusí mít bezpodmínečně bydliště v Kladně. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí