Honza Homolka: Dneska musíte makat každý den

S Petrem Kučerou dal dohromady podnik, který po třech letech získává v Česku na silné prestiži. SKS Arena díky nim je podepsaná pod respektované mistrovství republiky v kickboxu. To čtvrté se v Kladně koná zítra a naší Tváří týdne je legendární kladenský bojovník Jan Homolka (33). 

V kladenské sportovní hale pořádáte disciplíny kicklight a lowkick. Proč pouze tyto dvě, když kickbox nabízí i další verze?
Mistrovství pořádáme pod hlavičkou Českého svazu kickboxu. Ten nám přiřadil kicklight a lowkick a Praze lightkotact a semikontact. A ještě musím dodat, že jsme inzerovali špatně závody na tuto neděli. Konají se zítra v sobotu! Jestli jsme někoho spletli a zkomplikovali víkend, moc se omlouváme.

V čem má kladenské mistrovství hlavní progres?
Letos přijede opět více závodníků než bylo v minulém ročníku a poprvé do kladenského mistrovství republiky přidáváme závody juniorů. I letos se šampionátu zúčastní česká špička. O kvalitu je postaráno (usmívá se). V hale položíme dvě zápasiště na zem a jedno klasické v ringu. Začátek mistrovství jsme stanovili na půl jedenáctou dopoledne a s vyhlášením medailistů počítáme kolem čtvrté odpoledne. V současné době vidím, jak se i na amatérské úrovni musejí závodníci tvrdě připravovat prakticky každý den. Pokud chtějí uspět, je nutné věnovat přípravě maximum volného času. 

Už je to nějaký rok, co jste ukončil svou kariéru. Za ní jste sbíral domácí i světové medaile. Za vás jste nemusel dřít formu každý den?
Před takovými patnácti roky stačilo trénovat dvakrát týdně (směje se). Postupem let nutnost přidávat tréninky vzrůstala a nevyhnulo se to ani mně. Dny, kdy jsem netrénoval, jsem se snažil odpočívat, nic nedělat, abych se zregeneroval. Dneska jsem na tom se svým tělem tak, že se musím denně hýbat, abych se nerozpadl... Na odpočinek u televize a filmů, jako kdysi, není čas. 

Když jsme u filmů, kromě starostí s SKS Arenou a svými svěřenci v roli trenéra se pravidelně jako kaskadér účastníte natáčení filmů. Který snímek jste do své kariéry zařadil naposledy?
Právě v těchto dnech jsem součástí projektu o křižáckých výpravách. Točí se na Barrandově v přírodních kulisách i v ateliérech. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí