Scénografka Olga o myších a lidech v kladenských divadlech

Pochází z Polska a česky hovoří naprosto plynule. V rodné zemi studovala design, odkud přešla na scénografii na pražskou Divadelní akademii múzických umění (DAMU). Její výslovnost písmene ř je obdivuhodná stejně jako její schopnost vyrobit kulisy i loutky vlastníma rukama. V současné době pracuje v dílnách Městského divadla Kladno na pohádce Myši patří do nebe. Tváří týdne je Olga Ziebiňska (25). 

Čeština vám očividně nedělá potíže. Učila jste se ji dlouho?
Rozmluvila jsem se za rok a půl na DAMU. Než jsem do školy nastoupila, absolvovala jsem měsíční kurz češtiny. Samozřejmě, jak to mezi našimi národy bývá, také já si myslela, že rozumím česky, podobně jako si Češi myslí, že dobře rozumí polštině (směje se). Ano, jazyky jsou si podobné, čeština je trochu pozměněná polština, ale musíte se tak jako tak rozmluvit. To mně trvalo dva měsíce. 

Kromě jiných aktivit v současné době spolupracujete s kladenským Lampionem na nové pohádce. Kdo vás do loutkového divadla přivedl?
Režisér Jakub Maximov. Nabídl mi spolupráci na pohádce o Myších, které patří do nebe (usmívá se). Už jsme spolupracovali předtím, dobře to dopadlo, tak se rozhodl, že mu v Kladně pomůžu se scénou i loutkami. Koncem února je premiéra, ale zkoušky začnou hned po Novém roce.

Scénu a loutky tvoříte převážně pomocí strojů. Kdy jste přišla na to, že jste zručná?
Když mě v Polsku vzali na design. V kladenských dílnách mě kluci pod dohledem šéfa Martina Nováka ukázali, jak funguje soustruh a dál jsem si poradila sama. Nedělá mi problém pracovat na stroji (směje se). Stroje jsou mi bližší než třeba jenom ruční práce s dlátem.

Kolik loutek v Myších děti uvidí?
Zhruba deset a zahrají i jako hudební nástroj. Největší bude měřit čtyřicet centimetrů, nejmenší asi patnáct. Jde o komorní představení s diváky na jevišti. Proto loutky nemusí být zrovna obrovské. 

Můžete prozradit děj?
Do nebe se nedostanou jenom myši, i když ty hlavně, ale dostanou se do něj i jiná zvířata a tam se spolu spřátelí. Základ děje je význam přátelství.

Jan Murárik

 

 

 

 

olgapohadka

Pohádka bude muzikální


Počasí Kladno

Předpověď počasí