Stanislav Hejkal: Pavel Drsek byla jasná volba

Patří k talentovaným českým fotbalovým trenérům. Základy trenérské abecedy získával v Kladně, odkud před lety odešel za mládeží do Teplic. Severočeský klub také letos v létě nastartoval jeho kariéru v nejvyšší české lize. Přes posty asistentů působí nyní jako hlavní kouč teplického áčka. A s ním už zažil i zápas snů - na začátku prosince porazil pražskou Spartu v jejím svatostánku na Letné! Tváří týdne je Stanislav Hejkal (48).

Nesmíme zapomenout, že vítězství jste slavili společně s vaším asistentem Pavlem Drskem (na úvodním snímku vlevo). Šlo tedy o dvojitý kladenský triumf. Jak došlo k tomu, že jste se dali dohromady?
Není žádným tajemstvím, že spolu už dlouho chodíme na pivo (usmívá se). Kromě toho máme podobné názory na fotbal i jeho trénování. Shodou okolností mně Pavel letos v létě nabídl, abych s ním trénoval Duklu. To jsem musel odmítnout, protože jsem stále byl pod smlouvou se Spartou, kde jsem pracoval na pozici skauta. Ta o mém přesunu na Duklu nechtěla ani slyšet. Do Teplic mne pustila už v minulé sezoně, když jsem s teplickou juniorkou získal titul. V Teplicích jsem si mohl přivést asistenta, a když se v té době Pavlovi v Dukle přestalo dařit a byl od áčka odvolán, nabídl jsem mu trénování se mnou zase já. Jsem rád, že mou nabídku přijal. Pavel byla jasná volba!

Teplické jste ke konci podzimu probrali k lepším výkonům. Je ve stávajícím týmu dlouhodobý potenciál?
Já ho tam vidím. Ovšem Teplice se spíše pohybovaly v dlouhodobějším úpadku. Měly špatné jaro a v kontextu s podzimem měly sestupnou tendenci. 

Výhra na Spartě o vzestupu teplického áčka jednoznačně svědčí...
Byli jsme prostě ve správné době na správném místě (směje se). Protože s Pavlem Spartu známe, dokázali jsme se na zápas dobře připravit. Sparťané byli v té době v krizi a navíc se museli vypořádat s vykartovanou zálohou. Navíc asi žádný tým nemusíte motivovat k výhře na Spartě... Horší je pro trenéry poté motivovat mužstvo porazit doma Zlín (usmívá se). 

Byly po Spartě bujaré oslavy v kladenské Fortuně?
Řekl bych přiměřené tomu výsledku (směje se). 

Co vás čeká v nejbližší době?
Do konce prosince trénují hráči individuálně, na konci prvního lednového týdne projdou fyzickými testy. Pak nás čekají tři přátelská utkání a příprava na domácí půdě. Za teplem na Kypr letíme ke konci měsíce. Po příletu máme mimo jiných domluvené přátelské utkání s Velvary. Chci vyzkoušet naše síly také na třetiligovém soupeři. Hledal jsem mimo náš region, kde se všichni fotbalově známe. Když jsem před lety byl podruhé v Teplicích, hráli jsme přátelský zápas s Kladnem a loni v zimě s juniorkou jsme se střetli v Rynholci na umělce s Hostouní. Ten přátelák nám dal hodně užitečného. Svůj rodný region mám prostě rád (usmívá se). 

Jan Murárik

Foto: František Bílek


Počasí Kladno

Předpověď počasí