Ladislav Holomčík: Práci u hasičů jsem miloval

Přes třicet let se v Českém rozhlase věnoval řidičům, aby poslední roky sledoval, jak nejen jim jeho kolegové v hasičských uniformách pomáhají v nesnázích. Přes třicet let jezdil za prací z Kladna do Prahy, aby poslední čtyři roky měl práci doslova za rohem. Tváří týdne je Ladislav Holomčík (65), dnes již bývalý tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Poslední den loňského roku jste odcházel do profesního důchodu, protože služební zákon vám kvůli věku neumožňuje pokračovat v profesi. Pokračoval byste?
Práci u hasičů jsem si zamiloval. Mám rád adrenalin a v pozici mluvčího jsem byl i po téhle stránce spokojený. Dobrovolně bych neodcházel (usmívá se). 

Přibližte na příkladu, co obnášela práce tiskového středočeských hasičů kromě informování o vzdělávacích akcích pro veřejnost a školní mládež zvlášť? 
Jeden za všechny - na podzim roku 2017 řádil i u nás v republice orkán Herwart. V kraji se vyjíždělo takřka každou minutu nejen za zlomenými větvemi nebo popadanými stromy, ale také k požárům. A co výjezd, to esemeska z operačního střediska. Za jediný den, myslím celých dvacet čtyři hodin, mně přišlo do služebního telefonu zhruba tisíc esemesek. Všechny musíte přečíst a vyhodnocovat, která je pro média, aby čtenáři, posluchači  i diváci dostali ty nejpodstatnější informace z události. 

Které stanice v kraji mají nejvíce výjezdů?
Nedá se to porovnávat tak, že někde vyjíždějí více a jinde méně. Samozřejmě nejvíc jich je v Kladně, protože je to největší středočeské město. Ale poměrně dost jich má třeba stanice v Říčanech. Jsou blízko dálnice a nejvíc jezdí na nehody. 

Je podle vás na stanicích dostatek hasičů?
Hasičů není nikdy dost. A je to také dané přijímacími testy, které jsou přísné, ale spravedlivé, Což je dobře. Kdyby takové nebyly, hasičů by bylo mnohem víc. Poznal jsem to na vlastní kůži, když jsem je plnil, abych patřil do sboru. Například na psychologických testech nás začalo patnáct a dokončili jsme je správně tři... 

Teď budete mít ještě víc času na váš oblíbený volejbal, ve kterém chodíte fandit orlům...
Chodím na všechny sporty v Kladně, jenom volejbal jsem si v posledních letech nějak víc oblíbil. Kladenský hasičský sbor ostatně s Kladenskými orly navázal spolupráci. Oni jeden zápas odehráli v dresech podobných hasičskému oblečení, my je zase vzali na exkurzi naší stanice. Od té doby nevynechám jejich domácí zápasy. Je zázrak, jak trenér Fortuník dokáže každý rok dát dohromady novou silnou sestavu. Věřím, že v evropském poháru přejdou i přes Finy, s kterými první zápas doma prohráli. 

-red-

ladislavdres

Ladislav, který patří k věrným fanouškům Kladenských orlů, loni vydražil dres Martina Blažka

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí