Jaroslav Slánský dnes slaví narozeniny, zítra premiéru

Umělecký šéf Městského divadla Kladno (MDK) společně se svými kolegy v divadle zpracoval další ze svých vysněných her jako režisér. Poté, co dvakrát viděl Hru, která se zvrtla v zahraničí, se mu tuhle exkluzivní světovou komedii podařilo dostat na kladenské jeviště. Její českou premiéru načasoval vskutku parádně. Dnes totiž slaví 39. narozeniny a zítra premiéru inscenace. Tváří týdne je Jaroslav Slánský. 

Bylo složité získat licenci pro exkluzivní zpracování inscenace v kladenském divadle?
O získání licence a o českou premiéru jsme usilovali zhruba rok. Jednání docela složité bylo, ale to je v případě takového titulu normální. V českém prostředí na to možná nejsme tolik zvyklí, nebo maximálně u muzikálových produkcí, ale v zahraničí je to zcela běžné. Zdaleka nejen text hry, ale i další složky podléhají licenci a tím pádem přísné kontrole a schvalování ze strany agentury a držitelů práv. Je nutné například nechat schválit návrh plakátu atd. Když někdo stvoří takto úspěšné dílo, pochopitelně si hlídá úroveň jeho dalších uvedení. Musím říct, že nám hodně pomohla Anna Pýchová z agentury Aura-Pont.

Do hry jste přizval hereckého hosta. V čem diváci ocení jeho přínos komedii? 
Ondra Volejník je výborný herec a jsem moc rád, že se po delších letech vrací na kladenská prkna. Má velmi podobný styl humoru a myslím, že pro kolegy ze souboru je příjemným osvěžením. 

Na jevišti divadla jste několikrát diváky přesvědčil, že komediální žánr zvládáte bravurně i jako herec. Nenašel jste pro sebe postavu? 
Nenašel, neboť jsem nehledal. Chtěl jsem inscenaci režírovat a nenapadlo mě, že bych některou roli ztvárnil. Teď mě ale trochu mrzí, že nemohu stát vedle svých kolegů přímo na jevišti. Ještě není ani po premiéře a o komediální novinku kladenské sezony je enormní zájem. 

Seženou diváci ještě vstupenky na pondělní a úterní reprízy? 
Jelikož prodáváme vstupenky na delší dobu dopředu, najdou se ještě místa i na nejbližší reprízy. Všechny srdečně zvu!

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí