Lucie Radimerská: Diváci festivalu představení oznámkují

Herečka a především umělecký šéf Divadla Lampion. V té druhé roli šéfuje také prvnímu ročníku loutkového festivalu Amplion, který právě dnes v Lampionu začíná, pokračuje v sobotu a jeho konec je naplánován na nedělní večer. Tváří týdne je Lucie Radimerská. 

Proč loutkový festival pořádáte právě v tomto termínu?
Začátek března je čas, kdy se lidem chce ještě chodit do divadel, kdy ještě nikam moc nevyrážejí, protože není to správné slunečné počasí (usmívá se). A Kladno si festival zaslouží. Zdejší loutková scéna patří mezi nejlepší v republice a české loutkářství k nejlepším na světě. Divákům chceme předvést i jiná loutková divadla, protože i jinde to dělají dobře. 

Na jakou věkovou skupinu festivalem cílíte?
Program jsme postavili pro všechny věkové kategorie. Dopoledne se hraje pro ty nejmenší, jak jsou zvyklí, pak postupně pro starší a večer i pro dospělé. Cílíme prostě na všechny. 

V neděli mají dětští diváci vyhodnocovat nejoblíbenější z festivalu a předat ceny. Jak to bude v reálu vypadat?
Všichni diváci dostanou před představením od uvaděček lístečky, s možností hodnotit hru známkami od jedničky po trojku jako ve škole. Čtyřku a pětku jsme vynechali. Diváci zatrhnou známku podle toho, jak moc se jim představení líbilo. Poté si lístečky uvaděčky vyberou a dají je do speciální nádoby. Na konci festivalu známky procentuálně vyhodnotíme nejoblíbenější představení a to od nás dostane cenu prvního ročníku Amplionu.

Kdo vymyslel název festivalu Amplion?
Název vyšel z veřejné výzvy. Naši diváci měli navrhnout název festivalu. A nám se nejvíc líbil Amplion. 

Festival je mezinárodní. Prvního ročníku se účastní soubor z Nitry. Počítáte do budoucna se soubory z dalších zemí?
Rádi bychom přivítali například polské a srbské loutkáře. V jednání je i slovenská Žilina. Moc hezké loutkové divadlo je i v Jerevanu či v Argentině. 

Co dalšího Lampion chystá ještě v této divadelní sezoně?
Premiéry pohádek Dlouhý, Široký a Bystrozraký a Prapodivné království. Dvacátého března, což je Mezinárodní den divadla pro děti a mládež, začíná v Lampionu přehlídka dětských amatérských souborů. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí