František Tůma: Kladenský maraton na nezájem nevymře

Na běhání se ve svých čtyřiceti letech původně dal kvůli váze. Po chvíli a s prodlužováním uběhnutých kilometrů se z běhání stala láska na celý život. Bývalý cyklista a hokejista se proměnil v člena Maratón klubu Kladno. Letos v něm po 20 letech předal funkci prezidenta. Tváří týdne je František Tůma (65). 

Máte vážný důvod opouštět křeslo šéfa úspěšného běžeckého klubu?
Je čas předat tohle místo jiným (směje se). Stále chodím do zaměstnání a mnohé nestíhám. Například ze tří posledních závodů našeho klubu jsem kvůli práci jeden vynechal. 

Co stálo za vaší láskou k maratonu?
Kamarádi, kteří mi před pětadvaceti roky poradili, abych se začal hýbat. Vážil jsem v té době hodně přes metrák a podle nich jsme měl chodit plavat, protože v tomhle sportu nehrozí, že rozšlápnu nářadí... K tomu samozřejmě poradili běh. Přitáhli mě do našeho klubu a já maratonu propadl na celý život. Maraton, to je běžecký Olymp. Klubem jsem žil, takže když jsem dostal nabídku vést ho a starat se o něj, rád jsem ji před těmi dvaceti roky přijal. 

Kam za tu dobu doběhl kladenský maraton?
Získal velkou prestiž. Kladenský zářijový maraton patří mezi tři nejvýznamnější podniky v republice. Větší renomé má už jen ten pražský. Ponechal jsem si post ředitele maratonu a jsem rád, že se nám daří sehnat peníze na jeho rozpočet. Ten je přes dvě stě tisíc korun. 

Jakou má Maratón klub Kladno budoucnost?
Zájemců o delší běhání neubývá, o čemž svědčí například početná účast startujících na nedávné Narozeninové pětce na Sletišti. Z toho plyne, že kladenský Maratón klub na nezájem závodníků určitě nevymře. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí