První svátek vánoční rozezní náměstí virtuoska Szajewská

Houslová virtuoska s polskými kořeny Jolana Szajewská patří mezi největší hudební hvězdy, které v rámci Kladenských Vánoc letos vystupují na náměstí Starosty Pavla. Její vystoupení začne dnes v 17.00 hodin. 

Szajewská vystupuje s elektrickými houslemi. „Proč elektrické? Dávají mi mnohem více možností vyjádření mého vztahu k hudbě a umožňují oslovit širší spektrum posluchačů. Mám ráda skladby a písničky na pomezí vážné a populární hudby, který můžete slyšet také v podání několika světových houslistů," odpovídá na otázku na svých webových stránkách. 
Včera ovšem prožívala namísto koncertu pohodu Vánoc. A jak to má s pečením a druhy cukroví včetně štědrovečerní tabule? „Pokud je toho moc, tak už si člověk někdy únavou nebo rychlostí pálí prsty o formičky nebo plech. Popálit si prsty na pravé ruce, která drží smyčec není taková hrůza, to se ještě hrát může. Na stole musí být medvědí tlapky, rohlíčky, oříšky, pudinkové pečivo a vosí hnízda. Jelikož mám polské předky, tak vaříme boršč s tortellini s masem, kapustu, kapr nebo i jiný typ ryby musí být pečený v troubě. Nic neobalujeme. Bramborový salát samozřejmě nikdy nechybí, ale pak se používá na chlebíčky," prozrazuje půvabná hudebnice.
Součástí dnešního kulturního programu na náměstí je také vystoupení italského zpěváka Roberta Caporaliho.

Jan Murárik
Foto: archiv JS

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí