Městské divadlo Kladno zítra uvádí Benefiční večer pro Světlušku. Benefici zahájí v 17.30 hodin vernisáž s prodejem dekorativních dlaždic, po ní následuje inscenace Smrt v růžovém. Výtěžek z akce půjde na pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením. V hlavní roli večera vystoupí herečka a zpěvačka Jana Zenáhlíková.

Benefiční představení Smrt v růžovém je výjimečnou událostí. Co znamená pro vás?
Vědomí, že pomáháme těm, kteří to velmi potřebují. V tomto případě organizaci Světluška. Obdivuji s úctou lidi, jež se v tom černém světle dokážou pohybovat a existovat. Jsem ráda, že jim jejich život snad alespoň trochu zpříjemníme.

K vyššímu výtěžku z benefice divadlo nabízí k zakoupení speciální dlaždice s motivy ze hry Smrt v růžovém. Podle nás se povedly.
Jsou nádherné. Diváci i ostatní zájemci o ně mají předkupní právo, ale zbude-li, tak jsme s kolegy domluveni, že je vykoupíme (směje se).

Ve Smrti zpíváte a představujete Édith Piaf, vedle toho zpíváte v Karlíně v muzikálu Tarzan. Jak si udržujete zdravý hlas?
To je dobrá otázka pro můj věčně nemocný hlas (směje se). Tuhle jsem se probudila s hlasem Kačera Donalda, ale i ten měl proti mně ten den rozsah jako Pavarotti. Hlasivky mě naštěstí drží. Když je nejhůř, sáhnu po různých medikamentech.

Dramaturgický plán kladenského divadla na příští rok je hotový. Prozradíte, v které roli vás uvidíme?
Sama nevím. Neptám se (usmívá se). Těším se, co se dozvím, těším se na každou byť sebemenší roli. Ten plán se mi líbí.

Co nejraději děláte, když se nevěnujete svým rolím?
Nejraději spím, lenoším, čtu, vyšívám. To jsou mé nejmilejší aktivity za mými závěsy v obýváku na gauči. Venku pak má oblíbené procházky kladenskými lesy. Do nich vyrážím se svou dvoukilovou fenkou. Občas mě potkáte v kladenském bazénu, ale ne moc často. I když jsme herečka, tak se v plavkách stydím (usmívá se).

Jan Murárik