Kladno se v hromadné dopravě chová jako řádný hospodář

Středočeský kraj se v těchto dnech ohradil proti odmítavému postoji Kladna vytáhnout navíc dvanáct milionů korun ze své pokladny. Ty by měly skončit jako podpora takzvané krajské nadstandardní dopravy. Město Kladno se přitom svým odmítavým postojem chová jako správný hospodář.

Kladno platí za městskou dopravu ročně 110 milionů korun. S financováním mu nepomáhá stát, kraj ani okolní obce. A to městská doprava slouží i mimokladenským obyvatelům, tedy obyvatelům kraje! Dále město ročně přispívá 15 miliónů korun na podporu systému Pražské integrované dopravy (PID). Umožňuje tak například cestujícímu z Prahy se zakoupenou PID jízdenkou plynulý přestup na městský autobus a naopak.
Krajský úřad nyní podle veřejných informací zjevně hrozí městu snížením počtu spojů mezi Kladnem a Prahou, pokud požadované miliony nedostane. Sníží-li kraj opravdu počet spojů v dopravních špičkách, vezme si jako rukojmí cestující. Mnozí z nich totiž v takovém případě po odjetí přeplněných autobusů zůstanou stát na nástupištích...

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí