Středočeský kraj vydal zprávu, podle které cestujícím mezi Prahou a Kladnem od září nebudou platit výhody Pražské integrované dopravy (PID). Vedení města Kladna se dnes proti takovému nátlaku ostře ohradilo.

„Pro občany Kladna se skoro nic nemění, komfort jim zajistíme. Krajem omezené či vyjmuté linky buď posílíme, nebo nahradíme. Nadále budeme v MHD Kladno uznávat lístky a lítačky PID,“ zdůraznil primátor města Milan Volf (Volba pro Kladno).
Pokud by kraj podmínky prosadil, město Kladno by se muselo vzdát své MHD, kterou má vysoutěženou a nasmlouvanou s dopravcem na léta dopředu, a kraji by ve výsledku doplácelo řádově miliony korun ročně za linky jezdící po městě. Kraj za organizaci mimoměstské dopravy po Kladnu vyžaduje miliony korun. Jestliže město nepřistoupí na podmínky, krajský úřadu ze systému údajně vyjme od prvního září třináct linek (od 606 po 616). Kladno na vynucování kraje nemůže jednostranně přistoupit. Středočeský kraj po několika výzvách vedení města Kladna i nadále zcela odmítá jakkoliv věcně jednat, nedodal ani základní kvalifikované podklady a navíc do médií opakovaně šíří nepravdy, zmatené i chybné údaje.
„Na základě odborných zjištění a podkladů vyzýváme, aby byly zrušeny všechny dosud uzavřené smlouvy ke Standardům dopravní obslužnosti (SDO) mezi obcemi a Středočeským krajem. Na obce, které dosud nátlaku nepodlehly, apelujeme, aby se připojily k naší iniciativě,“ dodal kladenský primátor.

Jan Murárik