Fotbalové Kladno se konečně dočkalo důstojné moderní umělé trávy. Spravuje ji kladenský SK, klub s největším zastoupením mládeže v okrese. Spolu s mládežnickými družstvy ji při nepřízni počasí využijí dospělé týmy. O významu „umělky“ pro fotbal na Kladensku jsme si povídali se sportovním manažerem SK Petrem Brabcem.

Dlouho se na téma umělá tráva diskutovalo, ale nic se pořád nedělo. Pak najednou letos v létě vznikla. Co rozhodlo o jejímu rychlému vzniku?
Ten vznik nebyl tak rychlý, celé řízení trvalo přes rok. Nejdéle trvalo vyřízení dotací, bez kterých by se realizace neuskutečnila. Od Národní sportovní agentury jsme obdrželi sedmdesát procent a od města Kladna třicet procent. Za to jim patří velký dík. Potom následovalo výběrové řízení na firmu, která nám umělou trávu dělala na klíč, stavební dozor a spousta papírování. Měli jsme toho s kolegou Kubou Andrýskem v klubu až nad hlavu. Samotná stavba pak trvala vlastně jen necelý měsíc, to už byla fakt rychlovka.

Pomáhá fotbalovému SK město i v dalších oblastech?
Pomáhá a dost zásadně. Bez pomoci města bychom nemohli fungovat v takové míře. Ať už jde o pomoc formou dotací na mládež nebo investice do stadionu a hřišť. Za poslední tři roky, co jsme ve vedení, jsme společně s městem vybudovali na hlavním hřišti automatickou závlahu, nové branky, oplocení za brankami na všech hřištích. Uvnitř stadionu se postupně renovují kabiny, chodby a kanceláře. A teď také vznikla hlavně nová umělá tráva s novým osvětlením.

Vybírali jste z několika typů umělé trávy nebo bylo od začátku jasné, že volba je jen jedna?
Měli jsme na výběr více typů, nakonec jsme se rozhodli pro českou firmu JUTA. 

Jako první jste na ni pustili trénovat svou mládež. Jaké jsou ohlasy?
Ohlasy jsou samozřejmě vynikající. Vždyť na novou jsme čekali už několik let a věříme, že nám nový povrch pomůže i k lepším sportovním výsledkům. To by asi bylo nejlepší poděkování lidem z vedení města za podporu.

Jan Murárik

skmlad
Umělku již pokřtila mládež kladenského SK