K Městské policii Kladno nastoupil na pozici ředitele ke konci loňského roku. Od té doby rozjel mohutnou náborovou kampaň a ve spolupráci s vedením města stav strážníků i jejich prestiž posílil. Spolupracoval také při instalaci nových bezpečnostních kamer.

Na nových kruhových objezdech v Kladně jsou bezpečnostní kamery nainstalovány uvnitř. V čem je výhoda téhle polohy kamery oproti kameře na kraji křižovatky?
Městská policie se přidala při tvorbě těchto křižovatek se svým požadavkem. Sloup uprostřed nich, který se předtím do kruhových objezdů běžně nestavěl, má praktický význam. Je v něm vedena elektřina i optický kabel, takže se už nemusí do objezdu stavebně zasahovat. V budoucnu se na sloup může umístit další zařízení. Například kamery pro chytré město Smart City, průjezdové a informativní kamery. Kamera uprostřed křižovatky má lepší dosah než ta na kraji křižovatky. Na tyto kamery přispívá stát dotací.

Kde v poslední době město instalovalo kamery, pomocí kterých strážníci sledují dění v jejich okolí?
Nový kamerový systém je mezi Aquaparkem a Sletištěm. Ze tří kamer monitoruje prostor před vchodem do Aquaparku a cestu podél Zdi slávy kladenského sportu. Další systém hlídá prostor před školou ve Švermově i se silnicí a parčík naproti škole. Kamerový systém bychom chtěli umístit v kročehlavském sídlišti, především v jejich vnitroblocích. Jejich obyvatelé po takovém systému volají.

Když jsme spolu hovořili v létě, chybělo vám, do stoprocentního stavu něco málo přes dvacet strážníků. Jaká je nyní situace?
K dnešnímu dni nám schází přijmout pouze deset nových strážníků do plného stavu, což je v porovnání s koncem loňského roku, kdy jsem na post ředitele nastoupil, úspěch. V těchto dnech se nám hlásí první letošní maturanti, z čehož mám velkou radost.

Jan Murárik

strie
Od konce léta sledují strážníci prostory před školou ve Švermově

striebor
Nový systém kamer hlídá dění před Aquaparkem i Zdí slávy