V premiérové inscenaci Městského divadla Kladno Jak jsem potkal ďábla, o životě spisovatele a novináře Oty Pavla, ztvárňuje sedm postav včetně psa Holana pana Proška! O nebývalé herecké porci jsme si povídali s hercem první kladenské scény Jakubem Hubertem.

Měl jste už někdy v jedné inscenaci tolik rolí?
Když jsem hrával v Lampionu, tak jsme někdy hráli více postav. Ale tolik jsem jich nikdy neměl. Myslím, že nejvíc byly čtyři v jedné inscenaci. Sedm je můj rekord. Na texty to zase taková porce není. Nejvíce toho namluvím jako hokejista a Václavík. Jako pes Holan a bezejmenný kapr mlčím (usmívá se). Střídání postav mě navíc baví.

Dostanete za to sedmkrát vyšší odměny?
(směje se) Ne, to určitě ne…

Jednou jste kapr, pak pes, pak vesničan, vzápětí redaktor nebo naplno oblečený hokejista, byť bez bruslí. Nezaváhal jste v zákulisí při převlékání z kostýmu do kostýmu, jestli jste ve správné postavě?
Chvílemi ano. Nejsem sám, kdo se převléká z role do role. Co se při tom děje, to by se mělo natočit. Kolem nás kmitají garderobiérky, maskérka, sami bychom nestíhali…

Musíte se ve scéně, kdy je Holan na jevišti, držet, abyste nepromluvil?
Spíše musím být v Holanovi v projevech střídmý. Hlídám si, abych se nemračil nebo neusmíval. Je to o výrazu, o očích, nadzvednutí obočí. Jsem rád, že na jevišti neběhám v psím kostýmku, ale že je Holan pojat lidštěji.

Co pro vás osobně znamená pojem Ota Pavel?
Přiznám se, že díky tomuto představení jsem se o něm dozvěděl spousty informací, které jsem do té doby neznal. Například o jeho psychické nemoci. Pro mě je Ota Pavel veliký bojovník. S tím, čím se on potýkal, se všemi těmi démony, tak při tom dokázal tvrdě pracovat a jít za svým snem, napsáním svého opus magnum, Smrt krásných srnců. Přidaná hodnota téhle osobnosti je její příslušnost ke Kladnu a Buštěhradu. Je dobře, že se Ota Pavel hraje zrovna u nás.

Jan Murárik 
Foto: VK a Městské divadlo Kladno

hubertred
Příklad rolí Jakuba Huberta (na úvodním snímku je v ušance coby Holan), zde je Hubert (zcela vpravo) coby redaktor...

huberthokej
... zde jako hokejista (rovněž zcela vpravo)