Tomáš Peleška: Kladno se stalo mou srdcovou záležitostí

U policie pracoval přes dvacet roků a na konci loňského roku odešel do civilu. V soukromém životě je známý jako úspěšný instruktor bojových umění. Od nového roku své zkušenosti Plzeňák Tomáš Peleška předává Městské policii Kladno.

Proč jste odešel od policie?
Už jsem nedokázal takzvaně sedět naráz na dvou židlích. Při práci u policie jsem dělal instruktora, pořádal jsem semináře, a také po těch více než dvaceti letech práce přešla v rutinu a já začal cítit, že ve svém životě musím udělat změnu. Do toho jsem dostal z Kladna od vedení městské policie zajímavou nabídku na společný projekt. Začalo mě to zajímat. Ostatně na Kladně mám několik dobrých přátel a díky nim se Kladno stalo mou srdcovou záležitostí.

Kladenští strážníci jsou první v republice, kterým se jako celku coby instruktor věnujete pravidelně. V jakém stavu připravenosti jste je převzal?
Vůbec ne ve špatném stavu (usmívá se). Obecně jim pochopitelně chybí mé zkušenosti, kdy a jak okamžitě v akci rozpoznat trestný čin jako takový. Moje filozofie je, nenechávat si nabité množství zkušeností jen pro sebe, ale předávat je dál. Mám velkou šanci, že ti, kterým je předám, mě pak na ulici v rámci zákona správně ochrání. Výcvik dělím na ten pro kolegy policisty a veřejnost. Veřejnost neučím to co strážníky. Mám na mysli hlavně taktiku zákroku.

Viděl jsem vás v tělocvičně kladenských strážníků. Je to dostatečný prostor pro výcvik?
Tělocvična je samozřejmě pouhá část celého projektu. Dostaneme se na ulici, do objektů, do nemocnice, na úřad. Naučím je třeba pacifikovat aktivního střelce.

Jaká lokalita je pro vás při instruktáži nejzajímavější?
Kladenské lokality se teprve učím. Vždyť začínáme (usmívá se). Osobně se těším na úřad či nemocnici. Dá to hodně i těm zaměstnancům.

Kladenští strážníci mají možnost vydělat si velmi zajímavé peníze. Přidáte se k nim?
Po těch letech v boji s tvrdou kriminalitou v Česku už na ulici nemám energii (usmívá se). Přenechám to mladším, kterým rád předám, co jsem pochytil, co znám.

Jan Murárik

pelech
Instruktáž kladenské strážníky obohacuje i baví


Počasí Kladno

Předpověď počasí