V Městském divadle Kladno (MDK) se v těchto dnech zkoušejí dvě inscenace naráz. 39 stupňů a Klíčovou dírkou. Obě jsou sice komedie, ale úplně odlišné. Ve 39 stupních ztvárnil hlavní roli Michael Vykus. Hraje Richarda Hannaye, britského dobrodruha s velmi přitažlivým knírkem.

Znal jste komedii před začátkem zkoušení?
Viděl jsem sice během studií 39 stupňů v Dejvickém divadle, ale naštěstí si nepamatuji detaily, takže nejsem nijak ovlivněn. Když jsme hru četli na první čtené, dost jsem se bavil a věděl jsem, že mě tohle zkoušení bude bavit. Navíc humor Jiřího Š. Hájka je mi velmi blízký, takže jsem se těšil o to víc.

Oproti svým hereckým kolegům Jakubovi Hubertovi a Michalovi Kubouškovi hrajete v inscenaci jen jedinou roli. Není vám to trochu líto?
Líto mi to není, protože kluci mají opravdu zápřah. A to jak herecký, tak i technický a hudebně-zvukový. Mě navíc strašně baví je sledovat, protože jsou v tom všem skvělí. 

Jaký je Richard Hannay?
Je to typický noirový elegán s rozdrásanou duší, se smyslem pro dobrodružství a pro spravedlnost. A s přitažlivým knírkem… no, možná… to ještě uvidíme.

V čem je úskalí vaší role?
U mě jde hlavně o to množství textu, o to, jak udržet specifický žánr, o přesný timing a o to šílené tempo, v jakém se příběh vyvíjí. Je to kombinace, s jakou jsem se asi ještě na jevišti nesetkal.

Změnil se nějak váš pohled od té doby?
Vůbec nijak. Nápady - některé i vysloveně šílené - které na zkouškách vznikají, a to hledání možností jejich provedení, jsou pro mě fakt radost. Splnilo se mi navíc i přání zkoušet na malé scé, což je pro mě v kladenském divadle poprvé a celkově teprve druhá zkušenost s takhle malým prostorem.

Zdroj a foto: MDK