Kladenský zámek zve na komentovanou poctu sestrám Válovým

V neděli 5. února se ve výstavních prostorách Kladenského zámku koná (15.00 hod.) komentovaná prohlídka výstavy Pocta sestrám Válovým.

Než se sestry Válovy staly respektovanou součástí historie českého výtvarného umění, prožívaly dlouhé období nezájmu o jejich tvorbu. Odmítly politický imperativ doby a tehdejší socialistické smýšlení a vkus, a proto žily a tvořily v ústraní. Mnoho obrazů tehdy přemalovávaly, neměly peníze na nová plátna. Vystavovaly jen zřídka, do veřejného prostoru se jim podařilo umístit pouze několik svých děl. Svou nelehkou finanční situaci často řešily tak, že své kresby a malby nedarovaly svým přátelům jen ze vzájemného obdivu a přátelství, ale třeba i za cigarety nebo víno. Svá plátna nebo portrétování nabízely za údržbové služby v domě (vymalování stěn, oprava elektřiny, oprava rádia, vody a jiných).
Výstava představuje právě tato díla s osobním příběhem ze soukromých sbírek kladenských obyvatel a jejich přátel, umělců a sousedů. Vyprávět o nich bude kurátorka výstavy a Domu Válovek paní Dagmar Šubrtová.

-red-
Foto: archiv Kladenského zámku


Počasí Kladno

Předpověď počasí