První premiérou kladenské činohry letošního roku je adaptace slavného českého snímku Ucho. Inscenaci v režii Jakuba Šmída čekají slavnostní premiéry v pátek 23. a v sobotu 24. února od 19.00 hodin na malém sále.

Městské divadlo Kladno (MDK) nasazuje na svůj repertoár divadelní adaptaci stejnojmenného filmu Karla Kachyni. Mistrovské psychologické drama bylo natočeno už za sovětské okupace a stalo se jedním z tzv. trezorových filmů. Do distribuce byl snímek uvolněn až po roce 1989, o rok později se dočkal nominace na Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. V hlavních rolích zazářili Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová.
Scénář Jana Procházky zpracovala do jevištní verze autorova dcera, spisovatelka Lenka Procházková. Tragikomedie o strachu z moci i bezmoci, je modelovým příběhem z padesátých let v Československu. Čím ale nová inscenace promlouvá k dnešku? „Je třeba se vzepřít strachu, který nás ochromuje, deformuje a nedovoluje nám autenticky žít. A to za každého režimu,“ říká režisér Jakub Šmíd. V hlavních rolích se představí Jiří Š Hájek a Lenka Zbranková (oba na úvodním snímku).
Více informací o inscenaci: www.divadlokladno.cz

-red-
Foto: MDK