David Fechtner: Každý závodník přispěje na akci Movember

V NC OAZA se v sobotu uskuteční ojedinělá soutěž siláků. Dream Body Fitness totiž pořádá Movember Trap Bar Cup. Garantem úspěchu akce je provozovatel fitness a trenér v jedné osobě David Fechtner.

Po delší odmlce v pořádání silových soutěží jste vyhlásil Movember Trap Bar Cup. Co vás k tomu vedlo?
K nápadu mne přivedl kamarád, který si prošel nelehkou životní situací a rozhodl se přispět k boji s rakovinou prostaty. Závodí v trojboji, tedy i v mrtvém tahu, a tak jsme se rozhodli vyhlásit závody na pohled v podobné, přesto netradiční disciplíně.

V čem je hlavní charakteristika trap baru?
Na rozdíl od mrtvého tahu, se u trap baru nacházíte uvnitř konstrukce. Zátěž zvedáte v těžišti, které není před osou a z vyššího úchopu než když zvedáte tyč při mrtvém tahu. U trap baru jsou lidé schopni zvedat větší váhu.

Kolik zvedne netrénovaný člověk pomocí trap baru oproti mrtvému tahu, při kterém je závaží pouze na nákládací tyči?
Začínající cvičenec by pomocí trap baru měl zvednout tolik, kolik sám váží. Špičkoví závodníci zvednou okolo trojnásobku své váhy.

Jakou hodnotu má váš osobní rekord?
Osobní rekord mám v mrtvém tahu. Je to kilogramů a myslím si, že na trapbaru to bude podobné. Zatím jsem tomu nevěnoval pozornost (usmívá se).

Startovné pět set korun jde automaticky na konto boje proti rakovině prostaty a varlat?
Startovné se promítne na našem transparentním účtu a polovina půjde na ceny pro závodníky a polovina na účet organizace Movember. Na ten může ještě každý na místě přispět dle vlastního uvážení.

Co je cenou pro absolutního vítěze?
Vyhraje trap bar i se závažím. Cen pro další závodníky a pozorností je připraveno velké množství.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí