Ve čtvrtek 18. 2. od 18.00 hod. se v čítárně Městské knihovny na Nám. Sítná uskuteční beseda s promítáním, praktickými tipy, návody a doporučeními od známých cyklonadšenců Lucie a Michala Jonových. Jonovi jsou pořadatelé festivalu Cyklofest a cyklozájezdů na různé kontinenty, autoři sedmi knih. Michal se v červnu 2014 úspěšně zúčastnil závodu RAAM.

Lucie Jonová (Kovaříková) a Michal Jon podnikají cykloturistické expedice již od roku 1994. V začátcích nejprve vyráželi na jedno až dvouměsíční výpravy po Evropě, v letech 2002-2005 na kolech obkroužili celou planetu a od roku 2006 se opět každoročně vydávají na kratší, několikaměsíční cyklocesty. Jezdí na horských kolech a cestují sami, bez doprovodných vozidel, cestu nikdy nepřerušili, vše potřebné si vozí s sebou v brašnách. Jsou zapsáni v České knize rekordů a stali se členy prestižního Klubu 7K, který sdružuje ty, jež zanechali stopu na každém kontinentu.

Mezi jejich nejúspěšnější publikace patří kromě deníků z cesty kolem světa kniha „Z útulku až k moři“. Tentokrát nejeli sami, společnost jim dělal další člen rodiny, Sir Ernest Henry Shackleton, zvaný prostě Ernest. Tento dvouletý 40kilový kříženec, kterého si jako štěně přivezli z psího útulku, se vezl ve speciálním psím vozíku za svým páníčkem, ale velkou část denních etap naběhal po vlastních. Nechybí rady a tipy jak cestovat se psem na kole, jakou výbavu mu pořídit, jaký cestovní doklad do zahraničí musí mít, co vzít do psí lékárničky a podobně.

Poslední vydaný titul zní „Cyklostezky Evropy“ a představuje 30 cyklostezek a cyklotras v 11 zemích Evropy. Lucka s Michalem všechny trasy osobně v posledních letech projeli, takže knihu sestavili z vlastních zkušeností. Protože se jedná ve většině případů o putování po rovině a bez automobilového provozu, jsou tipy mimořádně vhodné pro rodiny s malými dětmi. Jednak s těmi v přívěsných vozíčcích, ale také s těmi, které na malých kolech absolvují své první samostatné kilometry.

Vstup na besedu zdarma, rezervace míst na tel. 312 258 914.

- red -

Zdroj: www.luciemichal.cz

lucie michal jonovi cyklocestovatele2

Jen oni dva v pusté krajině...