Týden vědy a techniky Akademie věd ČR je největší vědecký festival v České republice. Letošní, šestnáctý ročník, se uskuteční od 1. do 13. listopadu, ponese se v duchu motta „Za hranice známého“ a jednu ze zastávek bude mít i v Kladně.

Připraveno je na 600 akcí po celé republice: přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč všemi vědeckými obory. 

Většina akcí se koná v Praze v budově Akademie věd na Národní 3 a v pražských ústavech Akademie věd ČR. Pokud se do Prahy nedostanete, nevadí, mnozí vědci přijedou přímo za vámi. Na zajímavou přednášku můžete vyrazit například do Muzea Mladoboleslavska, Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi nebo Vlastivědného muzea ve Slaném. Ondřej Beránek, ředitel Orientálního ústavu AV ČR, má v úterý 8. listopadu v Kutné Hoře přednášku s názvem Islámský stát: Mezi realitou a sebeprezentací. Posluchači se dozví o kořenech této organizace, jaké ideologické či politické pozadí stojí za jejím rozmachem a jestli opravdu znamená největší globální hrozbu dnešního světa. 

Speciální program je pro návštěvníky připraven také v Kladně. Zde se ve čtvrtek 10. listopadu na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT můžete těšit na komentované prohlídky vybraných laboratoří, molekulární kuchyni či Lightshow. Odborníci představí nejnovější trendy ve fyzice a biomedicíně, proběhnou i prezentace a ukázky zajímavých studentských projektů.

Vstup na festival je zdarma, na některé akce, zejména na přednášky, vědecké kavárny a filmy, je však potřeba rezervace. Ta je možná přes webové stránky www.tydenvedy.cz, kde jsou také uvedeny kompletní informace o celém programu festivalu.

- red -