V neděli začal předehrávaným utkáním HC Rowing – SK Velc Žilina Old Boys (6:6) jednadvacátý ročník okresní hokejové ligy AMHL. Soutěž konkurující WSM lize v Kladně se hraje většinou na zimním stadionu ve Slaném, pouze některá exponovaná utkání na zimním stadionu v Kladně, ze kterého je rychlejší přístup do nemocnice.

Pro letošní ročník prokázalo finanční způsobilost šest týmů a ty se budou utkávat týden co týden v tříkolovém hokejovém maratonu AMHL od října do února 2017. Představujeme vám pro ročník 2016/2017 všechna mužstva.

SK Velc Žilina Old Boys
Tento tým začíná v AMHL svou třetí sezonu. Vede ho bělovlasý hokejový nadšenec Karel Stříbrný a mužstvo je sestaveno ze starších hráčů SK Velc Žilina, kteří již nemají výkonnost na krajskou soutěž a z borců legendárních kladenských Kováren. Když se tento mančaft sejde v nejlepším složení, tak je prakticky neporazitelný. Za Žilinu budou v tomto ročníku nastupovat hráči jako třeba bývalý kladenský a chomutovský obránce Láda Náprstek, bývalý reprezentant Jirka Dudáček, kterého draftoval v roce 1981 tým NHL Buffalo Sabres, jehož trenér Scotty Bowman označil „Dudyho“ za nejlepšího juniora na světě. Momentálně je Jirka Dudáček nejlepším hrajícím seniorem AMHL, rozhodně si ho nenechte ujít! Dále se můžete těšit třeba na respekt budícího Pepu Roubala, známého cvrčovického pekaře Martina Suka nebo mladšího z bratrů Krulišů – Ondřeje. Zdeněk Folprecht mladší motá hlavu svými kličkami v dresu fotbalového Liberce obráncům v první lize i v evropských pohárech a jeho tatínek Zdeněk Folprecht starší dělá to samé obráncům prestižní hokejové AMHL. V bráně Žiliny čaruje známý kladenský DJ a moderátor Jirka Juhász, a pokud byste sháněli nějakou nemovitost, tak se o přestávce můžete domluvit s mediálně známým kladenským realitním agentem Petrem Procházkou. Komu se stýská po nádherných slovních napadeních rozhodčího ze zlatých kovárenských časů, ten si může přijít zavzpomínat, protože třeba takový Láda Náprstek s věkem neztratil nic ze své proslulé slovní ekvilibristiky. Žilina hraje v bílých nebo červených kovárenských dresech.

HC Lány B
Lánské béčko patří ke stálicím AMHL a na jeho zápasy pravidelně jezdí nejvíc nadšených fanoušků, kteří svým povzbuzováním zajišťují tu správnou hokejovou atmosféru včetně nadávání rozhodčím, protihráčům a jak už to bývá, tak i hráčům svého oblíbeného mužstva. Tým vede zkušený Aleš Lomberský a dále v něm můžete spatřit třeba sportovního redaktora Českého rozhlasu, vynikajícího útočníka Františka Kunu, Jirku Šváchu jr. a Honzu Sláničku, který na jaře skončil v lánském áčku. Největší a nejzvučnější posilou je pro nadcházející ročník bývalý extraligový a prvoligový obránce Jakub Evan, který v minulosti hrával extraligu za Kladno nebo třeba WSM ligu za Ústí nad Labem. Lány hrají svá utkání ve žlutých dresech nebo modrých dresech.

HC Ovce Kamenné Žehrovice
Tým složený z kladenských hokejových legend a šílenců, kteří se snaží dokázat sobě i ostatním, že hokej může hrát prakticky kdokoliv – pokud si tedy vyberete ty správné spoluhráče. Mužstvo vede člen skupiny The Beatles Revival Kladno – Luděk Maulis spolu s žehrovickým patriotem a bývalým brankářem PZ Kladno a HC Řisuty - Milanem Kolískem. Při zápasech Ovcí se můžete pokochat například bývalou kladenskou extraligovou, dnes již značně seniorskou, ale stále velmi údernou lajnou - Milan Ruchař, Radek „Lotar“ Knotek, Zdeněk „Bača“ Hrabě a za nimi v obraně Jirka „Bican“ Petrus a něžný Honza Kruliš. Tato lajna jako jediná má v AMHL lékařem oficálně povolenou přestávku na močení během zápasu. Vaše oko potěší i několikanásobný mistr světa v hokejbalu Tomáš Rejthar i jeho mladší a opomíjený bráška David. Za zmínku stojí i zahraniční akvizice, košický Jožo Lukáč ze slavného hokejového rodu Lukáčů. V obraně svou téměř dvoumetrovou výškou vynikají - manažer kladenského Domu kultury Michal Muláček a bývalý kladenský volejbalista Jiří „Bláža“ Blažek. Nelze opomenout ani dvojici intelektuálů - skvělého střelce a vedoucího katedry robotiky na ČVUT RNDr. Martina Sasku a bývalého útočníka druholigových Řisut Ing. Milana Sládka. Tým po loňské sezóně opustil po vynikajících výkonech pátý nejlepší střelec Ovcí Lukáš Tuma, který dostal laso do druholigové Kobry Praha, kde hraje první lajnu se slávistickou legendou Kolaříkem a je momentálně třetím nejlepším střelcem Kobry. V současné době je dokonce v hledáčku pražské Slavie, která má nouzi o kvalitní útočníky, takže ho možná uvidíme v konkurenční WSM lize v zápase Slavie proti kladenským Rytířům. Ovce hrají v krásných modrých nebo bílých dresech.

HC Rowing
Mužstvo, jehož základ tvoří veslaři Dukly Praha a než si při hokeji poranil koleno, tak v něm působil třeba známý skifař, mistr světa a Evropy Ondřej Synek. Veslaře vede precizní hokejista Tomáš Janeček. K oporám týmu patří skvělý a agresivní útočník Honza Imlauf. Dále je na soupisce týmu třeba bubeník známé slánské kapely Kujooni – Michal „Vaanja“ Urbánek. Pro letošní rok veslaře posílila lajna z Viktorie Nové Strašecí, hrající meziokresní přebor, takže se můžeme těšit, že Honza Mařík, Lukáš „Léfa“ Lev, Lukáš Knotek, Roman Omrai a David Špaldoň pořádně provětrají obranné třetiny ostatních týmů. Škoda jen, že Rowing opustil vynikající obránce Václav Ružek, který chce zkusit štěstí v krajské soutěži. Pokud mu to nevyjde, doufejme, že alespoň na pár zápasů nastoupí za Rowing načerno, protože jeho rozesmátý obličej a brutální obranné zákroky budou v AMHL určitě chybět.

HC SKI ČNES Braškov
Tým, který kdysi hrával okresní přebor a je služebně i věkově nejstarším účastníkem AMHL. Tým vedený Václavem Barochem má věkový průměr přes čtyřicet let, i když pro letošní sezónu značně omladil. V dresu Braškova můžete vidět třeba legendárního kladenského centra Pepu Zajíce nebo tatínka současného kladenského obránce Davida Růžičky, Miloslava, který hrával první ligu v Boleslavi. V řadách mnohonásobného vítěze AMHL dále září třeba Petr Ungerman z bývalého HC Důl, bývalý gólman HC Řisuty Víťa Schwamberger nebo třeba mladý Radek Maršoun. Braškov hraje ve slušivých, vždy dovoňava vypraných, červených dresech.

HC Blue Středokluky
Tým postavený hlavně z bývalých hráčů zaniklého HC Důl, doplněný o borce z lánského áčka - Šafránka a nestárnoucího střelce a bojovníka Luďka Slapničku. Středokluky vede Honza Braun s Ondrou Michálkem a útočníci ostatních týmů si musí dát pozor hlavně na drsňáky – Michala Drtinu a Honzu Luksche. Gólmani, obránci a útočníci ostatních týmů a radši i Středokluk by zase měli být ostražití, když na ledě napřahuje Venca Chyský, jehož golfáky prý dokáží prorazit slabší mantinely a zdi zimních stadionů postavených před rokem 1980. Blues hrají v bílých dresech.

AMHL sledujte pravidelně na stránkách http://www.amhl.estranky.cz/ nebo v reportech na www.vasekladno.cz, ale samozřejmě je vždy lepší zajít na zimák, protože stejně jako volejovky nikdy nemohou nahradit čerstvé rybí maso, tak zprávy z webu a novin nenahradí osobní pohled na spoustu gólů, konfliktů, hitů, faulů, hokejových akcí a těžkých i lehkých zranění přímo na zimním stadionu! 

Neváhejte a přijďte podpořit své oblíbené mužstvo.

Luděk Maulis

amaterihcovce

 

amaterilany 

HC Lány B