Svátek vody ve středu 22. března oslavuje společnost Středočeské vodárny, a.s. (SVAS) pořádáním Dne otevřených dveří. Zájemci z řad veřejnosti se mohou  seznámit s vodárenskou a kanalizační technikou, s prací centrálního dispečinku, s průběhem čištění odpadních vod a jinými zajímavostmi z oblasti vodárenství. 

V laboratoři pitných a odpadních vod v Kladně budou přijímat tento den vzorky vody, pouze z jiného zdroje než je vodovod, pro zkrácený rozbor 8 nejdůležitějších základních chemických ukazatelů v hodnotě 800 Kč – ZDARMA (PE láhve o obsahu do 1000 ml musí být pouze od neochucených vod, v opačném případě nelze rozbory provést z důvodu možného zkreslení výsledků u určitých stanovení). Jedná se o stanovení - amonné ionty, dusičnany, dusitany, CHSK-Mn, mangan, pH, suma vápníku a hořčíku (tvrdost celková) a železo.

Středočeské vodárny umožní veřejnosti vstoupit, před jeho rekonstrukcí, do věžového vodojemu v areálu vodárny a vystoupat 113 schodů k nádrži, která je umístěna 25 metrů nad zemí. 

Středa  22. 3. 

8.00 – 17.00 hod, ve zhoršených klimatických podmínkách pouze do 16.00 hod:

-  areál společnosti U Vodojemu 3085, Kladno – Rozdělov, (u bývalých kasáren v blízkosti SK Slovan)

- ČOV Kralupy nad Vltavou, od koupaliště ke statku Strachov směr Veltrusy                                                   

- ČOV Mělník – Mlazice, ul. Českolipská 3509, pro školy je zajištěn mimořádný autobusový spoj 

- Čerpací stanice Mělnická Vrutice – silnice Mělnická Vrutice – Hostín, cca 300 m před Hostínem odbočka vlevo.

- red -

Ilustrační foto: SVAS