Do kina Sokol se vrací pravidelné promítání. Filmové středy zahájí dnes od 19 hodin v duchu počátků kinematografie – nejlepší grotesky z 20. a 30. let za doprovodu živé hudby.

Atmosféru doby, kdy v kinech letěly hity s Charlie Chaplinem, Lloydem, Frigem nebo Pepkem Námořníkem, podtrhne produkce ze staré promítačky. 

„Chtěli jsme na začátek cyklu filmových střed zařadit něco, co by se vztahovalo k historii kina Sokol. Trochu si připomenout filmy z doby, kdy kino vzniklo,“ uvádí Alžběta Bitnarová z nově založeného spolku Kino žije, jehož cílem je ve spolupráci s kladenskou jednotou Sokola obnovit provoz kina.

Během května se Kladeňáci mohou těšit i na další zajímavé filmy. „Snažíme se vybírat kvalitní snímky, které nejsou úplně hollywoodský hlavní proud, ale mají co říct a zároveň je diváci v Kladně neměli moc možnost vidět,“ přibližuje logiku dramaturgie Bitnarová.

Po groteskách je na programu polský dokument o Karlu Krylovi s názvem Bratříček Karel (3. 5. od 19.30 h.), vítěz festivalu v Cannes Je to jen konec světa (10. 5. od 20.15 h. jako součást Noci literatury v Kladně), pozoruhodný dokumentární snímek o slavném českém fotografovi Koudelka fotografuje svatou zemi (17. 5. od 19.30 h.), nový film legendárního Jima Jarmusche Paterson (24. 5. od 19.30 h.) a francouzská komedie I dva jsou rodina s Omarem Sy v hlavní roli (31. 5. od 19.30 h.).

Květnový program kina ale bude bohatý i na další kulturní akce. Pátek 12. května bude patřit koncertu fenomenální zpěvačky brazilského původu Yvonne Sanchez, kterou na kytaru doprovodí Pedro Tagliani. 

O týden později, 19. května, proběhne swingová a elektroswingová tančírna, na které se vedle Orchestaru Milana Iléše představí i ženský kvartet Sugarcutes. A koncertní program završí 25. května vystoupení Xaviera Baumaxy a Em Rudenka v rámci turné k nové Baumaxově desce Idueto.

„Filmové středy budou určitě pokračovat i v červnu, zatím ale nevíme, jak dlouho,“ přibližuje další plány Alžběta Bitnarová. Vedle kulturního programu se totiž intenzivně pracuje na projektu rekonstrukce kina. Ta by se měla týkat především velkého sálu a proběhnout během letních prázdnin.

„Zároveň chceme v následujících týdnech vyhlásit internetovou sbírku na novou promítačku. V současnosti si musíme promítačku půjčovat a nový přístroj, který zvládne dosvítit přes velký sál kina, je mimo naše finanční možnosti. Doufáme, že nám Kladeňáci pomohou, ostatně i každá jejich návštěva kina je příspěvkem k jeho obnově,“ doplňuje Roman Hájek ze spolku Kino žije.

- red -