Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

 Ach, ty alergie

Kdybych měla jaro charakterizovat jednou jedinou větou, řekla bych, že všechno kvete. Ne všichni jsou však z barevných polí a květy obalených stromů nadšení. Ano, řeč bude o alergicích. 

Máme jednoho takového alergika v rodině. Na jednu stranu to není vlastně vůbec špatné, protože díky němu všichni bezpečně poznáme, že je jaro opravdu tady. Mohli bychom tedy klidně vyhodit kalendáře, zamknout se na půdu a přesto bychom podle prvního kýchnutí zjistili, že je květen. Tím celé pozitivum ale končí. Kdo by taky byl nadšený z toho, že se mu dusí vlastní otec, který neví, zda dříve inhalovat nebo polykat prášky. V tomhle případě by však asi nejvíce pomohlo zneškodnit jednu perfektní rostlinu, která dává alergikům zabrat úplně nejvíc - zákeřnou řepku. 

Ačkoli si myslíte, že se před ní skryjete v městských zákoutích, jste na omylu. Řepka si vás najde všude. Obalí vám auto, takže máte rázem žlutou metalízu, usedne na parapety a čerstvě umytá okna, zachytí se za jemné chloupky v nose. A pak zkouší, co všechno vydržíte. Zda patříte k jedincům, kterým je nějaké smítko pylu úplně ukradené, nebo k těm, co by spotřebou kapesníků předčili i muže, trpícího nejhorší možnou nemocí. Rýmou. 

Alergie všeobecně jsou zdravotní problém, který trápí každého druhého člověka. Všimla jsem si však, že v poslední době se z alergií stává jakýsi prapodivný druh módy. Například taková alergie na lepek teď doslova zažívá léta obrovské slávy. Lidé si ji diagnostikují sami, hledají příznaky, aby pak mohli říct: „Já tohle nemůžu, mám totiž alergii na lepek.“ Nebylo by ale jednodušší prostě říct, že lepek nejíte? Musí se všechno svádět na alergii? A hlavně, není to vůči skutečným alergikům trochu sobecké?

Tuhle obrovskou popularitu může zatím alergie na pyl jen tiše závidět. Upřímně si ani neumím představit, že by ženy odmítaly květiny se slovy, že jsou alergičky (ačkoli by nebyly). Ale kdo ví, žijeme v nevyzpytatelné době a nikdo vám s jistotou neřekne, co bude zítra. To jen skuteční alergici vědí, že budou alergiky i druhý den. A nějaké trendy? Ty asi jejich kýchání jen tak neovlivní.