Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (22), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Něco málo o fotbale

Řekněme si upřímně, opravdu jste si někdo myslel, že by to naše reprezentace mohla na Euru dotáhnout třeba až do finále? A myslet si neznamená doufat, věřit. Ovšem až takhle brzký konec nejspíš nečekali ani ti největší skeptici. A pokud takové tušení měli, ve vlastním zájmu to nevyslovili nahlas. Zbytek národa by je totiž nejspíš ukamenoval.

Teď se Česká republika rozdělila na dva tábory. V tom prvním je drtivá většina mužů, kteří s klením roztrhali vlajku a do cípů šály si otřeli slzy zklamání. Následovala řada horlivých debat ve sportbarech, analýza výkonů, trenérské rady a spousta vypitých piv. To vše se zakončilo optimistickým názorem, že na mistroství světa máme novou šanci a novou naději. A konečně všem ukážeme, co jsou to ti Češi zač. A kdo ví, třeba do té doby Rosický přestoupí z Motola zase zpátky do reprezentace. Takže pánové, ukliďte vlajky do auta, bubny do skříní a pivo, pivo si dejte s manželkou u seriálu. 

A právě manželky tvoří z většiny skupinu druhou. Tahle skupina se během Eura tváří vlastně docela chápavě, mnohdy i u fotbalu s drahou polovičkou sedí a kývá, vrtí hlavou, když se manžel rozčiluje, aby také přidala vodu do mlýna. Ty odhodlanější odmítají o fotbale vůbec diskutovat, dres a šála jim nesmí ani do pračky a během zápasů muže posílají pryč, jen aby se v obýváků nerozléhal hlas Jaromíra Bosáka. Tak či tak, jedno je společné. A to to obrovské oddechnutí, když zjistí, že společné chvíle s fotbalem jsou definitivně u konce. A tak jako muži trhají kalendář utrpení do dalších zápasů, ženy si tyto chvíle užívají, protože si mohou užít i manžela.