Každou sobotu se na našich stránkách setkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Záhada ženského prokrvování

„Tobě je zima? Vždyť je tu přes dvacet stupňů!“ řekl muž v trenýrkách a udiveně se díval na svou ženu, která si přes triko s dlouhým rukávem natáhla svetr a ještě se přikryla huňatou dekou. Na nohou ty nejteplejší ponožky.

Podobnou situaci určitě zažil každý z nás. Ať už z pohledu udiveného testosteronu, či mrznoucího estrogenu. A kdo říká, že ne, ten žije jedině na Sahaře.

Já osobně tohle zažívám pravidelně každý večer, od října do dubna. S odcházejícím denním světlem přidávám svršky, obouvám bačkory a tetelím se pod dekou v rohu gauče. A je úplně jedno, kolik je zrovna v místnosti stupňů. Moje končetiny říkají zima a já s tím neudělám vůbec nic. 

Když se občas na tohle téma bavím s kteroukoli ženou, vždy se naprosto shodneme. Studené nohy, ledové ruce, nos podobný psímu čumáku. A proto jsem došla k závěru, že to musíme mít nějak geneticky dané. Že přece není možné, aby byla všem ženám na světě zima, když je mužům horko. A tak jsem pátrala v útrobách vševědoucího internetu, až jsem mezi všemi těmi odkazy narazila na něco, co jsem hledala. Vědecky ověřené důvody, proč je něžné pohlaví zimomřivější! Takže:

1. Ztrácíme mnohem rychleji teplo

2. Máme tenčí kůži 

3. Máme méně svalů a pomalejší metabolismus 

4. Teplo stahujeme do středu těla, takže zahřát nohy a ruce už nezvládneme (ach jo)

5. Máme více senzorů reagujících na zimu

6. A prostě jsme ženy, které chtějí mít důvod k teplému obejmutí (přiznejme si to!)

Takže až vám bude zase příště zima (třeba hned dnes večer) a ten chytrák vedle si bude chodit po bytě s holýma nohama, máte čím argumentovat. Jen ten šestý bod si nechte, prosím, pro sebe. Jednak by vám mohl někdo vytknout, že není dokázán vědecky, ale jenom životem a především si tak zachováte své malé tajemství. Tajemství, díky kterému si možná zasloužíte o něco více pozornosti. A to především, až zimnici mít nebudete a budete mít pouze a jediné nutkání - schovat se v něčí náruči.