Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Voliči

Poslední dobou se prakticky neřeší nic jiného než blížící se volby. Jedna politická debata tam, druhá támhle, jinde zase probíhá průzkum či analýza, z billboardů se na nás usmívají přehnaně vyretušovaní politici, chtějící svým nevinným vzezřením upozornit na svou ideálnost. Člověk se tomu zkrátka nevyhne. 

Ale proč taky. Voleb by se měl totiž účastnit každý, kdo je schopen samostatně uvažovat. Bohužel, mnohdy je možná právě tohle dost častým problémem. Lidé neuvažují. Buď se nechají strhnout davem, či rozvernou sousedkou, která říkala v místní „sámošce“, že bude volit tuhle a tuhle stranu, protože ji volí už deset let. 

Ale není se čemu divit. Obyčejní lidé u nás politice nerozumí, nezajímají se o ni, což bohužel není až tak jejich problém. Už na škole se totiž děti dotknou politiky jen tak okrajově během pár hodin občanské výchovy, a jelikož vnímají látku jako nudnou a nezajímavou, sotva napíší test, odchází vědomosti všemi dutinami ven. A tak mezi sebou vychováváme občany, kteří sice mají právo volit a zasahovat do nejdůležitějších koutů státu, ale bohužel na to nejsou nikterak připraveni.

Druhý problém je fakt, že lidé k volbám prostě a jednoduše nejdou. Možná snad i proto, že jsou si vědomí své neznalosti a nerozumí tomu, co která strana v budoucnosti chce, s čím souhlasí, či nesouhlasí. A hlavně, jeden hlas stejně nic nezmění - jenže třicet osm procent nevoličů už by něco změnit dokázalo…

A do třetice všeho dobrého. Když už se řídíte vlastním úsudkem a jste pevně rozhodnuti hned dvacátého října vstát a jít hodit do urny svůj názor, zjistíte při pročítání volebních lístků, že vlastně nevíte koho volit. Procházíte jednotlivé strany a kandidáty a vylučovací metodou odstraňujete to největší zlo po nejmenší. Protože buďme upřímní, všude se najde nějaké to ale. A je jen na nás, před čím se rozhodneme přimhouřit oči.

 

Tak vybírejme dobře.