Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (24), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Mikuláš businessman

Už za pár dní zase přijde. Stejně jako každý rok. Mikuláš a jeho dva pomocníci z rozdílných světů, bez kterých by to nebylo nikdy zcela kompletní. Jenže stejně jako se z dětí stávají dospěláci, mění se i sám Mikuláš. Ne fyzicky. Má stále stejně šedé vousy na mírně vrásčitém obličeji, na hlavě stále tu stejnou čapku a v ruce jednu a tu samou berli. Pod tím vším se ale odehrávají zcela jiné proměny. Z Mikuláše se v 21. století stal totiž businessman.

No uznejte sami. Chcete trochu postrašit věčně poskakujícího prcka? Ukázat mu, že hrozba čerta je opravdu skutečná, ale že dobro zlo vždy následuje? Skvělá výchovná metoda. Ale jak víme, nic není zadarmo. Taková to rodičovská chvilka bude totiž něco stát…

Mikuláši dvě stovky do kapsy, další „kilíčka“ letí pod křídla andělovi a k čertovi do pytle. Pak jedno herecké představení s perfektně nacvičeným bubu brekeke a napínavým dialogem mezi chlácholícím andělem a vyslýchajícím Mikulášem. Dítě pak mezi slzičkami vystřihne natrénovanou básničku, čímž získá přítomnou trojici na svou stranu a dárečky se jen hrnou. 

Jako malá jsem si vážně naivně myslela, že se to všechno děje zcela nečekaně a že všechny ty dárečky vozí Mikuláš ve škodovce v kufru. Nadšeně jsem pak lítala po domě a nechápala, jak se mohl Mikuláš dozvědět, že mám ráda zrovna kočičí jazýčky a sýrové korbáčky. Dodnes netuším, jak mi mohla uniknout ta nenápadně předaná rulička a jak jsem si mohla nevšimnout, že přepravku, ve které byly všechny ty sladké odměny, vozil táta celý rok v autě. No chápete to?

A pak mi řekněte, kdo z vás by tohle vlastnímu dítěti nedopřál. Kdo by ho ošidil o ten nadpozemský zážitek, kdy může strachy umačkat máminou dlaň a se zděšením v očích pozorovat falešnou nohu, co vykukuje z čertova pytle. Mikuláš si to zkrátka uměl zařídit. Protože dokud budou děti, nikdy nezkrachuje.