Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Neztratit a získat

Kdybych před pár měsíci napsala fejeton o tom, jak skupina mladých kluků bez příliš zvučných jmen překvapila všechny, a to včetně sebe samých, byla by to pohádka. Když to však píšu dnes, je to pro všechny Kladeňáky ta nejkrásnější možná realita. Takřka splněný sen.

Jako bych to slyšela včera. Skeptické názory, pesimistické vyhlídky, ne příliš velké naděje na úspěch. Tým, který nemá žádnou vyčnívající hvězdu, roky zkušeností ani očekávání. A to byl asi zásadní rozdíl oproti minulým sezonám. Jakmile totiž něco očekáváme, přijde rychlý pád. Pokud si však něco přejeme a věříme tomu, máme šanci vzlétnout.

A tak se minulé léto sešel tým bez křečovité povinnosti, za to však s mládím, lehkostí a obrovskou chutí. Tým s dobrým trenérem a touhou překvapit. Ne vždycky byli přesvědčiví. Stoupali i klesali, zasloužili si pochvalu i drsnou kritiku. A přesně to bylo dobře. Ukázali všechny své slabé stránky a tím pomohli sami sobě. Čím dříve totiž odhalíte své slabiny, tím dříve se s nimi naučíte pracovat. 

Parta kluků, co se chce dostat co nejdál. Parta kluků. Parta. To všechno dělá hrozně moc. Sounáležitost, víra a obrovská pokora. To je hlavní hnací motor. Ne očekávání či velká jména. I když mít nad sebou dohled toho nejznámějšího je také velice důležitá věc. Všichni potřebujeme oporu a někoho, komu chceme ukázat, co všechno jsme schopni dokázat. 

Sešlo se tak moc faktorů. Faktorů, které dokáží hrát do karet lépe než fyzická výkonnost. Psychicky jsme totiž silnější, než jsme byli kdy jindy. Víme, že to jde. Víme, že to můžeme dokázat. Víme, že už nemůžeme vůbec nic ztratit. Ani postavení, ani očekávání, ani víru. Můžeme ale získat naprosto všechno, po čem jsme vždy toužili.

Všechno je to v hlavě. Vždycky bylo. Tak ať zůstane i nadále stejně „kladná“. Protože jedině tak dokážeme zázraky. My všichni.