Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Šance na bydlení

Jestli se v poslední době mezi lidmi opravdu něco řeší, pak jsou to hypotéky. A především pak všechny ty novinky, které se v souvislosti s půjčkou na bydlení objevují. Znamenají totiž obavy. Reálné obavy pro všechny, co chtějí bydlet ve vlastním.

Mám kolem sebe spoustu mladých lidí, co už odmítají dávat peníze do bytů, které jim nikdy nebudou patřit. Proč taky platit zbytečně předražené nájmy, když můžeme být za stejné peníze měsíc co měsíc blíže splacené půjčce a žít tak na místě, které je pouze a jedině naše. Na místě, kde můžeme rekonstruovat podle sebe, investovat, s jistotou, že nic z toho nepřijde vniveč. 

Jenže je v tom drobný háček. Hypotéku nedostane každý. A už vůbec ne každý mladý člověk. Málokterý z nich má totiž našetřený určitý obnos, který je potřeba a vydělává bezprostředně po škole takové peníze, jaké by si banky představovaly. Ano, možná hypotéku dostane, ale většinou ne takovou, jakou si původně představoval, a tak opět na koupi bytu nedosáhne. Proto se musí vzdát své snové představy o vlastním bydlení a spokojit se opět pouze s drahým podnájmem.

Jenže situace se dále komplikuje. Výše hypotéky by se teď měla totiž přímo odvíjet od toho, kolik si ročně vyděláme. Takže buď máte dobře placenou práci, nebo jste zkrátka a jednoduše v jedné nejmenované zadní části těla. 

Takže mi řeknete, co budou dělat lidé, kteří nemají vědomosti, ani zkušenosti na lepší platové podmínky? Kde budou bydlet čerství absolventi, kteří opustí ve dvaceti pěti letech školu a vyjma polovičních úvazků si začnou teprve budovat svou kariéru? Ano, v podnájmech. A ty budou stále dražší a dražší, jelikož po nich bude poptávka.

Kruh se uzavírá.