Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

V jiné kůži

Už jako malá holka jsem milovala převleky. Celé dny jsem běhala po bytě v bílých plesových šatech, na hlavě obrovskou mahagonovou paruku a hromadu blyštivých cetek. Jindy jsem se halila do neuvěřitelně hebkých šátků a představovala si, že jsem víla tančící uprostřed lesní mýtiny. Druhý den ráno jsem se zase vzbudila jako neohrožená pirátka, nebojácná bojovnice Xena nebo čarodějka.  Fantazie neznaly meze. Byla jsem zrovna tím, kým jsem chtěla být.

Všichni ale rosteme a chtě nechtě si musíme zvyknout, že se zkrátka nemůžeme probudit v jakékoli kůži si zamaneme. Musíme se naučit být především tím, kým doopravdy jsme. A tak stárneme a zapomínáme na všechny ty dětské hry a představy, které kdysi představovaly nedílnou součást nás samotných.

Pravdou je, že polovina z nás na to vlastně tak docela nezapomněla. Spíše se smířila s rolí dospělého člověka, který ráno vstává do práce a místo klaunského nosu si musí obléknout čerstvě vyžehlenou košili. A přesně takoví lidé, mezi které já sama rozhodně patřím, s napětím vyhlížení konec října, aby se mohli tzv. vyblbnout na rok dopředu. 

Halloween totiž není jen tak ledajaký svátek. Je to možnost vyhrabat v sobě zase to malé nadšené dítě, navléci na něj všechno možné, namalovat mu na obličej cokoli si zamaneme a ještě to hrdě odprezentovat veřejnosti. Originalitě, bláznivosti, přehnanosti, zkrátka ničemu se nekladou meze. Je Halloween a tak si zase můžeme hrát. Můžeme se probudit jako kdokoli a přesně tím zase jednou být. 

A pokud už si přeci jen přijdeme, že to není nic pro nás, že se ten malý chlapec či dívka v nás zavrtali příliš hluboko, přichází v úvahu další možnost. Naše vlastní děti. Protože těm můžeme pomoci být vším, čím si přejí. Můžeme využít veškeré naše prostředky a pomoci jim vyhrát na maškarním plese soutěž o nejlepší masku. Uvidíte, že ta radost, hrdost a nadšení budou nakažlivé pro všechny. 

Tak nechte fantazii pracovat!