Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Předsudky

„Vždycky Most!” Tak přesně tahle věta se nese poslední měsíc napříč celou republikou a má své fanoušky prakticky v každé generaci. A já se ptám proč? Proč se zrovna takový seriál dostal pod kůži tolika lidem? Čím je jiný, v čem je lepší? Čím oslovuje? 

Humor, jistě. Skvělý scénář, samozřejmě. Především však tematika. Prostředí, které je pro spoustu z nás prakticky tabu, zároveň však něco, co nás hrozně zajímá. V tomto případě pak konkrétně jiná kultura a vůbec všechno točící se kolem Romů. Menšiny, která je dnes už zcela začleněnou součástí nejen města Most. Ale zrovna třeba také našeho Kladna.

A právě tenhle, na první pohled docela běžný, seriál ukazuje všechno, co jsme věděli i nevěděli. A také to, že předsudky stále existují a mají je i ti, kdo si to o sobě možná tak úplně nemyslí. Otevřeně se přiznám, že jsem o Romech smýšlela také různě. A nebudu tvrdit, že se změnilo úplně všechno. Řeknu vám ale jednu věc. Pokud věříte, že všichni pochází z jednoho těsta, pletete se...

Do práce nám například chodí pravidelně uklízet jedna paní, Romka, kterou v případě nemoci střídají o něco mladší ženy, "neromky". A řeknu vám, že ani jedna z nich jí nesahá po kotníky. Co se pracovitosti, slušnosti a pořádnosti týče. Právě ona mi tenkrát pomohla pochopit, že nějaké moje předsudky nejsou absolutně na místě.

Podobným bojovníkem za „neházení lidí do jednoho pytle” je v případě zmíněného seriálu také popelář František. Mimo svou roli otevřeně mluví o problémech a strastech, které má prostě jen proto, že má o trochu snědší kůži.  Nebo možná spíše měl. Dnes už je možná hvězda a hrdina. Hrdina pro všechny, nehledě na to, jak kdo vypadá a odkud pochází.  A přesně o tom seriál Most je. Přesně proto je úspěšnější, než se čekalo. Přesahuje totiž hranice předsudků a spojuje tak dříve nespojitelné.

Barbora Lišková