Formát, na jaký jsme byly desetiletí u hospod zvyklí, se podle hostinského Hynka Kose z Velké Dobré musí zákonitě změnit. Nejen tento názor na vztah mezi hostem a hostinci se dozvíte z exkluzivního rozhovoru pro Vaše Kladno.

Hostinec U Kosů vypadá přes všední dny navenek uzavřený. V jakém režimu fungujete?
Vy se divíte po roce a půl povinných zavírání? Navíc nikdo neví, co bude dál! Naštěstí hospoda není jediným zdrojem mé obživy. Jsem ve svém, tak si mohu dovolit vyčkávat. Nikdo mi nezaručí, že se po létu zase hospody nezavřou. Přes všední dny jsme úspěšně najeli na rozvoz obědů do firem. Denně děláme až šedesát jídel. Máme jistou klientelu, máme systém, do kterého se firmy, které chtějí od nás obědy, zapojí a nefungujeme na zavolání. Vaříme klientům na míru (usmívá se). Tím šetříme čas i pohonné hmoty. Poslední objednávku u nás firma může udělat v osm hodin ráno. Zavážíme perimetr Žilina, Unhošť, Braškov, Kladno. Tím se dostáváme na sto korun za jídlo. V menu u nás každý den najdete pět jídel plus polévku.

Kdy se k vám do hospody dostane veřejnost fyzicky?
Od pátku do neděle. Držíme zatím víkendový provoz. Nevím, jak dlouho to takhle budeme provozovat. Domnívám se, že styl hospod, na jaký jsme byli zvyklí, za nějaký čas nebude moct fungovat. Čekat, až přijdou lidi, se asi přestane vyplácet. Ten rok a půl v covidovém režimu to naznačil. Kdo první najde zajímavý formát hospody pro hosty, tak ten vyhraje...

Jací jsou postcovidoví hosté?
Provozuji tuhle hospodu třicet roků. Zažil jsem přes tři generace hostů. A pozoruji, že mladí míň pijí pivo. Klasičtí pivaři kvůli tomu pomalu mizejí. Mladá generace hostů pije dražší pití. Pro ně není problém zajet si na jídlo třeba sto kilometrů od svého bydliště. Pochybuji, že se z nich stanou patrioti či štamgasti klasických pivních restaurací v jejich obci. Covidové období samotné neodtáhlo lidi pít pivo do garáží, soukromých zahrad, pergol. Takový trend byl znát už před covidem... Ekonomicky je to pro některé zajímavější.

Kdyby se po létě už nikdy kvůli covidu nezavřelo a hospody mohly fungovat v neomezeném režimu. Jak by to vypadalo v té vaší?
Měli bychom otevřeno normálně sedm dnů v týdnu. Stačilo by, aby lidi v hospodách přestali být otravováni povinným předkládáním potvrzení o očkování nebo negativním testováním a dalšími ptákovinami.

A když zavírání a otevírání bude pokračovat další rok?
Jsem ve svém. Když to zavřu, tak o nic nepřicházím. Mě to stojí minimální režii. Hůř jsou na tom hostinští, kteří platí vysoké nájmy. Rozvážel bych dál obědy. Pro jídlo je to určitě ten nový formát, který funguje dobře. A delší dobu přemýšlím, že budeme klubová hospoda.

Kdy bylo u Kosů za těch třicet roků pro vás nejlíp?
Když ještě na Kladně jely doly i Poldovka. Měl jsem tehdy dvě hospody a propad padesát procent na tržbách. Jednu hospodu jsem musel pustit. Ale ještě dobře pořád bylo, když se smělo v hospodách kouřit. Nejhůř pro hospodu je teď.

Jan Murárik