Osobnosti školních lavic. Barbora by se ráda viděla na olympiádě

V našem tradičním seriálu Osobnosti školních lavic představujeme výrazné tváře kladenských základních i středních škol. Dnes je řada na úspěšné reprezentantce v synchronizovaném krasobruslení Barboře Kosellkové (18), studentce sportovního gymnázia.

Proč jste si vybrala tak zvláštní kolektivní sport?
Původně jsem vůbec nevěděla, že takový sport existuje (směje se). Dozvěděla jsem se o něm zhruba v době, kdy jsem nemohla dál pokračovat v sólovém krasobruslení. Jsem ráda, že existuje, moc mě baví.

Když jste na soutěži, je vás za tým na ledě šestnáct najednou. Oproti sólovým jízdám si můžete dovolit drobné individuální chybičky?
V žádném případě! Ty jsou hned vidět (usmívá se). Symbióza pohybu je na tomto sportu to nejtěžší. Musíme být sladěné jak od pasu dolů, tak v pohybech v horní části těla. Do družstva totiž přicházejí s krasobruslařkami různé individuální styly a sladit je v jednotný výraz, není zrovna jednoduché.

Jak dlouho vaše družstvo na jednotný výraz dřelo?
Než jsem se já dostala do top seniorského týmu, musela jsem dva roky bruslit v juniorském týmu, který je sice úspěšný, ale postrádá technickou náročnost. Musela jsem na technice hodně dřít a brát si i individuální tréninky, abych mohla pomýšlet na špičkové závodění. V seniorském družstvu trénujeme v tomto období třikrát týdně pět hodin. V sezoně až šestkrát týdně. Většinou jde o dvojfázové tréninky, někdy i trojfázové.

Na mistrovství světa jste skončily deváté. Na které příčce byste se ráda ještě v kariéře reálně viděla?
Na olympiádě (usmívá se). Bojujeme o to, aby tam synchronizované krasobruslení zařadili. Můj sen je účast na Hrách. Na příštím mistrovství světa bych byla spokojená, kdybychom skončily kolem šestého místa.

Do kolika let se tento sport dá provozovat na vrcholové úrovni?
Myslím si, že do šestadvaceti. Mezi mnou a nejstarší kolegyní z družstva je rozdíl devíti roků.

Jaký sport byste dělala poté?
Přejdu do týmu, který jezdí pro radost a k tomu chci trénovat. V běžném životě se chci živit v médiích.

Než k tomu dojde, čekají vás ještě spousty hodin v lavicích gymnázia. Co vám dává vaše škola?
Velký sportovní rozhled. Naučila jsem se díky téhle škole týmovému chování.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí